Kuriozitete NASA prezanton gjeneratën e re të kostumeve hapësinore

NASA prezanton gjeneratën e re të kostumeve hapësinore

Agjencia Amerikane e Hapësirës (NASA) ka prezantuar dizajnet e kostumeve të gjeneratës së re të astronautëve që do të përdoren në misionin ”Artemis” që synon të zhvillojë udhëtime me njerëz në Hënë.

Në aktivitetin e prezantimit të organizuar në qendrën e NASA-s në Uashington, u prezantuan prototipet e kostumeve hapësinore të quajtura “Njësia e zbulimit të lëvizjeve jashtë mjetit” (XEMU) dhe “Sistemi për shpëtimin e personelit” (OCSS).

Kostumet planifikohen të përdoren gjatë ecjeve në hapësirë si dhe për mbrojtjen e astronautëve.

NASA deri në vitin 2024 planifikon që të organizojë udhëtime me njerëz në Hënë në kuadër të misionit ”Artemis”.

Udhëtimet planifikohen të zhvillohen deri në vitin 2028.

Në orbitën e Hënës pritet të vendoset një stacion hapësinor, që do të përdoret si shkallë për të udhëtuar në Mars.