Kuriozitete NASA zbulon kostumin me të cilin astronautët do të zbresin në Hënë

NASA zbulon kostumin me të cilin astronautët do të zbresin në Hënë

Dhjetor 1972. Kjo është data e herës së fundit kur njeriu shkeli në sipërfaqen e Hënës. Që atëherë, shumë gjëra kanë ndodhur në botë, duke përfshirë një luftë dhe një pandemi. Dhe viti 2025 do të jetë hera tjetër që njeriu do të kthehet për të shkelur në sipërfaqen hënore.

Për momentin, nuk dihet se kush do ta bëjë, dihet vetëm se një grua dhe një burrë me ngjyrë do të udhëtojnë për herë të parë.

Data, nëse nuk ka vonesa, do të jetë dy vjet nga tani. Do të jetë atëherë kur të kryhet misioni Artemis III për të ulur në një zonë të paeksploruar të satelitit tonë: Polin e Jugut hënor. Temperaturat shkojnë deri në 200 gradë nën zero në këto zona me hije. Kushte ekstreme që kërkonin një kostum të ri hapësinor për këtë mision të NASA. Në prezantimin e kostumit, së bashku me përgjegjësit e agjencisë, morën pjesë edhe zëdhënësit e Axiom Space, një kompani që ka zhvilluar një dizajn me vlerë rreth 228 milionë dollarë.

Kostumi i prezantuar sot është një version fillestar, një prototip me ngjyrë të zezë dhe disa detaje portokalli, edhe pse versioni përfundimtar pritet të ketë tonalitete të bardha. Siç shpjegohet nga NASA, një kostum me karakteristika të tilla nuk ishte zhvilluar për rreth 40 vjet. Prandaj, është një krijim i përshtatshëm për detyrën që do të kryhet. Prioriteti i NASA-s dhe Axiom Space është që kostumi AxEMU (Axiom Extravehicular Mobility Unit) të jetë “i sigurt”. Siç shpjegojnë ata, ky dizajn ka një lëvizshmëri dhe fleksibilitet që do të lejojë “më shumë eksplorim të sipërfaqes hënore”.

Bill Nelson, drejtor i NASA-s, ka theksuar se kjo lidhje me Axion është “themelore për të çuar astronautët në Hënë dhe për të vazhduar me udhëheqjen e SHBA-së në hapësirë. Ata do të krijojnë mundësi për më shumë njerëz për të eksploruar dhe bërë shkencë në Hënë”.

Kostumi do të përfshijë përparimet teknologjike të zhvilluara në gjysmë shekulli që ka kaluar që nga misioni i fundit hënor. Përveç kësaj, kompania do të vazhdojë ta testojë atë në mjedise armiqësore dhe do të inkorporojë përmirësime të reja teknologjike.

Mënyra për të hyrë në këto kostume moderne hapësinore është përmes një hapjeje të pasme. Ai përfshin të gjitha llojet e sistemeve për të ruajtur sigurinë e astronautëve ndaj temperaturave ekstreme, rrezatimit dhe regolitit hënor. Falë disa dritave të fuqishme ata do të jenë në gjendje të shohin gjithçka që ndodh rreth tyre, pavarësisht nga drita e prapme e terrenit. Dhe falë materialeve dhe teknologjisë më të fundit, ne nuk do të shohim më imazhet që kemi të astronautëve që kërcejnë në Hënë, por lëvizje më të lehta dhe më natyrale. Së bashku me këtë, kamera me definicion të lartë në mënyrë që njerëzimi në tërësi të mund të shijojë eksplorimin hënor.

Rëndësia e Polit të Jugut të Hënës është e tillë që disa fuqi botërore po luftojnë për të qenë të parat për ta eksploruar atë. Sidomos Shtetet e Bashkuara dhe Kina. Pse? Në këtë zonë të paeksploruar nga njeriu, ka mundësi që të ketë sasi të mëdha uji të ngrirë në qoshet ku dielli nuk arrin kurrë. Një ujë që do të jetë thelbësor për të ruajtur kolonitë e ardhshme dhe për të bërë prova për qëllimin tjetër të madh: dërgimin e astronautëve në Mars.