Extra Ndryshuan rrjedhën e historisë së njerëzimit, merr fund misteri se kur u...

Ndryshuan rrjedhën e historisë së njerëzimit, merr fund misteri se kur u zbutën kuajt

Zbutja e kuajve ndryshoi rrjedhën e historisë njerëzore, por shkencëtarët janë përpjekur për vite të tëra të kuptojnë se kur dhe ku ndodhi kjo ngjarje vendimtare. Provat nga një studim i ri duke përdorur analizën e ADN-së tregojnë se kuajt u zbutën për herë të parë 4200 vjet më parë në stepat e rajonit të Detit të Zi, pjesë e Rusisë moderne, përpara se të përhapeshin në të gjithë Azinë dhe Evropën në shekujt që pasuan.

Ka qenë tepër e vështirë të përcaktohet se kur dhe ku ka ndodhur zbutja e kuajve, sepse është një ndryshim më pak i dukshëm se ai i parë me kafshët si bagëtitë e zbutura, të cilat pësuan një ndryshim në madhësi. Por studiuesit duhej të punonin me prova indirekte, si dëmtimi i dhëmbëve që tregonte mbajtjen e frerëve apo edhe simbolikën e kuajve nëpër kultura, tha autori kryesor i studimit dhe paleogjenetisti Ludovic Orlando, drejtor kërkimor në Qendrën Kombëtare Franceze për Antropobiologjinë dhe Gjenominë e Toulouse për Universitetin e Toulouse–Paul Sabatier në Francë.

“Gjurmimi i aktivitetit njerëzor në të dhënat arkeologjike është një detyrë e vështirë dhe akoma më e vështirë kur bëhet fjalë për rindërtimin e marrëdhënieve të lashta me kuajt, nga të cilat shpesh kemi vetëm materiale të fragmentuara, si kockat e kalit, në dispozicion për studim,” tha bashkautori i studimit, William Taylor, një asistent profesor dhe kurator i arkeologjisë në Muzeun e Historisë Natyrore të Universitetit të Kolorados.

Me këtë studim të fundit, një ekip ndërkombëtar shkencëtarësh mblodhi dhe renditi gjenomet nga mbetjet e 273 kuajve të lashtë të gjetur në Evropë dhe Azi dhe i krahasuan ato me ADN-në e kuajve modernë për të përcaktuar origjinën e tyre.

Hulumtimet e mëparshme treguan që shtëpia origjinale e kuajve të zbutur ishte në vendin Botai, në atë që sot është Kazakistani verior, në Azinë Qendrore, sepse ishin dëshmitë më të vjetra arkeologjike të këtyre kafshëve. Por ADN -ja tregoi një histori tjetër. Kuajt Botai, të cilët jetuan 5500 vjet më parë, nuk mund të gjurmoheshin te kuajt modernë shtëpiakë.

Studiuesit zgjeruan kërkimin për të ofruar një pamje më të madhe, duke studiuar ADN-në nga kuajt e lashtë që jetonin midis 50,000 para Krishtit dhe 200 para Krishtit. Kur kjo u krahasua me ADN-në moderne të kalit shtëpiak, ekipi ishte në gjendje të përcaktonte një kohë dhe vend.

“Zbutja e kuajve ishte një goditje absolute rrufeje në historinë njerëzore, duke çuar në transformime shoqërore të pabesueshme, të përhapura dhe të qëndrueshme në të gjithë botën antike,” tha Taylor. “Kuajt ishin një renditje të madhësisë më të shpejtë se shumë prej sistemeve të transportit të Euroazisë parahistorike, duke i lejuar njerëzit të udhëtonin, komunikonin, tregtonin në distanca që më parë do të kishin qenë të paimagjinueshme.”

Euroazia dikur ishte shtëpia e popullsive gjenetikisht të dallueshme të kuajve, por një ndryshim dramatik ndodhi midis viteve 2000 para Krishtit dhe 2200 para Krishtit, thanë studiuesit. Një popullatë gjenetike mbizotëruese e kuajve u shfaq në stepën pontiko-kaspiane euroaziatike perëndimore të Kaukazit të Veriut, në lindje të lumit Dnieper brenda pellgjeve Don dhe Vollga. Kjo zonë tani është pjesë e Rusisë.

Kjo popullatë kuajsh më pas u përhap dhe zëvendësoi grupet e kuajve të egër që bredhin nëpër Euroazi brenda shekujve.

“Ajo që tregojnë të dhënat tona është se midis 4,600-4,200 vjet më parë, barinjtë e vendosur në rajonin Don-Volga gjetën një mënyrë për të rritur riprodhimin e kuajve. Kjo do të thotë se ata mund të riprodhojnë gjithnjë e më shumë kuaj të tillë brez pas brezi. Ata gjithashtu përzgjodhën kuaj me tipare të veçanta”, tha Orlando.

Brenda ADN-së së kuajve kishte prova të zbutjes, duke përfshirë gjenet që lidhen me sjellje më të bindur, qëndrueshmëri, elasticitet ndaj stresit dhe një shtyllë më të fortë për të mbajtur më shumë peshë. Të gjitha këto janë të lidhura me kalërimin në kafshët moderne.

Kalërimi, si dhe shpikja e karrocave luftarake me rrota, me gjasë u mundësoi këtyre kuajve të zëvendësonin popullatat e tjera brenda 500 viteve dhe ndryshuan përgjithmonë lëvizshmërinë dhe luftën njerëzore.

“Arsyeja pse ne jemi kaq të interesuar për kuajt është se ata ndoshta mund të konsiderohen si një nga kafshët që kanë ndikuar më shumë në historinë njerëzore”, tha Orlando. “Kjo marrëdhënie e ngushtë që ne kemi zhvilluar me këtë kafshë zgjati deri në fillim të shekullit të 20-të, një kohë kur teknologjia e motorit mori përsipër transportin”.

Në Mesdhe dhe Mesopotami, qerret e tërhequra me kuaj ndoshta u përhapën përmes tregtisë dhe pushtimeve ushtarake, sepse kuajt ishin kaq të rëndësishëm sa kafshët e transportit, tha Taylor. Në vende si Azia Qendrore dhe Lindore, kuajt shërbenin gjithashtu si bagëti dhe udhëtonin me barinjtë migrues të kuajve.