Kryesore Nga stërvitjet e NATO, te patrullimi i hapësirës ajrore, shefi i shtabit...

Nga stërvitjet e NATO, te patrullimi i hapësirës ajrore, shefi i shtabit tregon misionet e bazës në Kuçovë

Shefi i Shtabit të Forcave të Armatosura, Gjeneral Major, Arben Kingji u shpreh se baza ajrore e Kuçovës, e vetmja e llojit të saj në Ballkan do të ketë rëndësi të veçantë në këto kohë sfidash që po kalon Aleanca, në kufirin lindor të saj.

Sipas tij, baza do të shërbejë për stërvitjet e aleancës, patrullime të hapësirës ajrore dhe do të ndihmojë në rritjen e sigurisë dhe garantimit të paqes në rajonin e Ballkanit dhe më gjerë.

“Inaugurimi i kësaj baze si një bazë e NATO, është një ngjarje e rëndësishme për ne dhe aleancën. Afrohet një vlerë e shtuar në infrastrukturën e mbrojtjes që tregon përkushtimin e aleancës në garantimin e paqes dhe sigurisë në Ballkan dhe më gjerë. Kjo bazë do të afrojë infrastrukturë të avancuar dhe do të shërbejë si qendër për forcën tonë ajrore.

Në një epokë me sfida, nevoja për një infrastrukturë mbrojtëse është bërë e domosdoshme. Kjo bazë do të luajë një rol për t’iu përgjigjur kërcënimeve që vijnë nga kufiri lindor i aleancës dhe në rritjen e aftësive tona të sigurisë kolektive, duke promovuar ndërveprimin ndërmjet forcave dhe mundësuar një përgjigje të fortë dhe efektive ndaj çdo sfide.

Baza ajrore e Kuçovës, e vetmja e këtij lloji në Ballkanin Perëndimor do të kontribuojë në mundësimin e planit rajonal jugor-lindor, në mbështetjen e stërvitjeve të aleancës, patrullimin e hapësirës ajrore, mbështetje logjistike si kapacitet i vendit mikpritës apo për qëllime e situata të tjera”, u shpreh mes të tjerash Kingji.