Extra Nga zemra te parandalimi i plakjes: Përfitimet e pafundme të kafesë për...

Nga zemra te parandalimi i plakjes: Përfitimet e pafundme të kafesë për trupin tonë

Specialisti i të ushqyerit dhe dietave, dietologu Veysel Cigerli, deklaroi se kafeja është e mirë për të gjithë ata persona që vuajnë rregullisht nga stresi apo ankthi.

“Antioksidantët që luftojnë dëmtimet qelizore të shkaktuara nga radikalet e lira në trup gjenden në ekstraktet e farave të kafesë. Mendohet se mund të ndihmojë trupin. kundër sëmundjeve të shkaktuara nga stresi oksidativ, falë vetive të tij antioksiduese.”, u shpreh Cigerli.

Sipas disa studimeve të publikuara së fundmi, u konstatua se rreziku i kancerit të mëlçisë është më i ulët tek individët që konsumojnë 3 filxhanë kafe në ditë.

Por, cilat janë disa nga përfitimet dhe të mirat që kafeja i sjell organizmit tonë?

Mbron shëndetin e dhëmbëve, lëkurës dhe parandalon plakjen

Duke thënë se kafeja ka një efekt antimikrobik, Cigerli tha se, për herë të parë është përcaktuar se kafeina që përmban kafeja ka një efekt fungistatik kundër Candida albicans dhe parandalon formimin e biofilmit.

Ekstrakti i kafesë ka një efekt frenues kundër streptokokut, që shkakton prishjen e dhëmbëve. Kafeina në strukturën e kafesë përdoret në produktet e kujdesit të lëkurës në formë xheli ose kremi. Kur kafeina aplikohet në lëkurë, ajo mund të merret duke zgjeruar enët e gjakut, duke rezultuar në një lëkurë më në formë dhe reduktimin e rrudhave të vogla.

Përbërjet fenolike dhe bioaktive të tjera që përmbahen në ekstraktin ujor të përgatitur nga pjesa e lëkurës së argjendtë të kokrrës së kafesë, është treguar se mbron lëkurën kundër agjentëve oksidues që përshpejtojnë plakjen për shkak të përbërësve aktivë, dhe për këtë arsye, mbështetet edhe ideja se mund të përdoret për shëndetin e lëkurës kundër plakjes.

Mbron shëndetin e zemrës, rrit ndjenjën e ngopjes, largon lodhjen

Duke shpjeguar se kafeja është e mirë edhe për shëndetin e zemrës, Cigerli tha se kafeja ka efekte të dobishme në vdekshmërinë kardiovaskulare, sëmundjet koronare të zemrës dhe goditjet në tru, por është më pak efektive në konsumim të lartë.

Përbërësit e kafesë si kafeina dhe acidi klorogjenik nxisin mekanizmat e termogjenezës dhe konsumimin e përditshëm prej 3-4 filxhanësh. Në studimet e randomizuara të kontrolluara me placebo, u përcaktua se konsumimi i 524 miligramëve kafe në ditë uli peshën dhe masën yndyrore dhe rrit ndjenjën e ngopjes në krahasim me ata që konsumuan 151 miligramë ose më pak.

Është përcaktuar se kafeja ka një efekt stimulues në sistemin nervor qendror dhe mund të rrisë efektivitetin e lehtësimit të lodhjes dhe lehtësimit të dhimbjes. Konsumimi i kafesë është gjithashtu i dobishëm gjatë shtatzënisë. Është raportuar se konsumimi i moderuar i kafeinës nën 200 miligramë në ditë gjatë shtatzënisë nuk përbën rrezik për fëmijën dhe nënën.