Extra Njerëzit më jetëgjatë kanë këtë grup gjaku: A keni edhe ju?

Njerëzit më jetëgjatë kanë këtë grup gjaku: A keni edhe ju?

Grupi i gjakut ndikon në shëndetin e përgjithshëm, secili ka karakteristikat dhe dobësitë e veta, por njëri është padyshim më rezistenti ndaj sëmundjeve. Bëhet fjalë për grupin e gjakut 0, pikërisht për këtë arsye konsiderohet më jetëgjati.

Konkretisht, është vërtetuar se personat me grupin e gjakut 0 kanë rrezik më të ulët për të vuajtur nga sëmundjet kardiovaskulare si goditje në tru dhe atak në zemër, si dhe kanë më pak gjasa të vuajnë nga disa lloje të kancerit, si kanceri i pankreasit dhe kanceri i stomakut.

Një nga arsyet e zbuluara deri më tani pse grupi i gjakut 0 është më i shëndetshmi është se gjaku i këtij grupi përmban më pak molekula që mund të shkaktojnë mpiksjen e gjakut, duke përfshirë sulmet në zemër dhe goditjet e shkaktuara nga mpiksja e gjakut. Rezistenca ndaj sëmundjeve më të rrezikshme nënkupton një shans më të madh për një jetë të gjatë.

“Duket e qartë se shmangia e sëmundjeve është pjesë e një strategjie jetëgjatë. Por ekziston një dogmë e fortë që tek njëqindvjeçarët të gjitha përfitimet vijnë nga gjenet kundër plakjes,” tha Stuart Kim, një profesor në Departamentin e Biologjisë dhe Gjenetikës të Universitetit Stanford, duke paraqitur rezultatet e hulumtimit disa vite më parë të ekipit të tij, shkruan Time.

Në kërkim të sekretit të jetëgjatësisë, ata hetuan gjenet e 800 njëqindvjeçarëve dhe 5400 90-vjeçarëve dhe zbuluan se variacionet në katër gjene janë shumë të rëndësishme për shpejtësinë e plakjes: CDKN2B, e cila luan një rol të rëndësishëm në ndarjen e qelizave, ABO, i cili i referohet llojit të grupit të gjakut, APOE, i cili ndikon në prirjen e organizmit për të marrë sëmundjen e Alzheimerit dhe SH2B3 që zgjat jetën e njeriut.

Siç shpjeguan, ata përcaktuan se disa variacione të gjeneve ndodhin më shpesh tek njerëzit që jetojnë deri në njëqind, dhe kur bëhet fjalë për grupin e gjakut – ishte zero.