Extra Pse uji i detit është i kripur?

Pse uji i detit është i kripur?

Fillimisht uji i detit ishte po aq i ëmbël sa ai i lumenjve, shkruan revista shkencore italiane Focus.

Përqendrimi aktual i kripës (rreth 35 gram për kilogram ujë) daton “vetëm” në një miliard vjet më parë.

Si u formua?

Duhet të shkojmë më tej në kohë. Pikërisht atëherë, katër miliardë vjet më parë, Toka filloi të ftohet. Përrenjtë dhe shirrat kanë derdhur planetin për mijëra vjet dhe uji është depozituar në gropat e kores së tokës, duke formuar detet e para.

Ujërat që ndërkohë vazhdonin të rrjedhin në sipërfaqen e kontinenteve, gradualisht u pasuruan me kripëra minerale të marra nga toka dhe i derdhën në oqeanet në formim.

Kripësia e deteve ndryshon gjithashtu sipas thellësisë së tyre dhe është dukshëm më e lartë drejt sipërfaqes, dhe ku ka një avullim të fortë.

Nga ana tjetër, është më i pakët në ato dete ku furnizimi me ujë të freskët është më i qëndrueshëm, për shembull në afërsi të një grykëderdhjeje.