Extra SHBA klasifikon marijuanën si drogën më pak të rrezikshme

SHBA klasifikon marijuanën si drogën më pak të rrezikshme

Qeveria amerikane ka vendosur që të klasifikojë  marijuanën si një drogë më pak të rrezikshme, që do të thotë se njerëzit që përdorin ose posedojnë këtë substancë nuk kanë gjasa të përfundojnë në burg në të ardhmen.

“Shumë jetë janë shkatërruar për shkak të qasjes sonë të dështuar ndaj marijuanës”, shkroi presidenti amerikan Joe Biden në platformën e mediave sociale X.

“Sot, Departamenti i Drejtësisë po ndërmerr hapin tjetër për të riklasifikuar marijuanën nga një drogë e ‘Listës I’ në një drogë të ‘Listës III’ sipas ligjit federal”, shtoi presidenti.

Në Shtetet e Bashkuara, drogat ndahen në pesë kategori të ndryshme. Deri më tani, marijuana ose kanabisi bënte pjesë në kategorinë e parë, pra më të rëndat, përfshirë heroinën dhe LSD-në.

Qeveria amerikane tani ka kërkuar që në të ardhmen ai të vendoset në kategorinë e tretë. Si rezultat, marijuana do të jetë e barabartë me steroidet ose paracetamolin.

Mediat amerikane e cilësuan riklasifikimin historik.

Riklasifikimi njeh përdorimin mjekësor të kanabisit, por nuk ka asnjë parashikim për legalizim të plotë kombëtar për konsum privat.

Edhe pse marijuana është tashmë e ligjshme për qëllime rekreative dhe mjekësore në më shumë se 20 shtete të SHBA-së dhe për arsye mjekësore vetëm në më shumë se një duzinë shtete të tjera, ligji federal ende mbetet prapa.