Extra ​Shtrëngimi i duarve që lindi në shek V si simbol i paqes

​Shtrëngimi i duarve që lindi në shek V si simbol i paqes

Shtrëngimi i duarve daton shekuj më parë. Reliket arkeologjike sugjerojnë se shtrëngimet e duarve praktikoheshin në Greqinë e lashtë në shekullin e 5-të p.e.s. Ishte një simbol i paqes, që tregonte se nuk mbante armë.

Në Muzeun Pergamon të Berlinit, më i vizituari në Gjermani, një relike funerale e shekullit të 5-të tregon dy ushtarë që shtrëngojnë duart. Në Akropol, në Athinë, Greqi, një pllakë guri e shekullit të 5-të përshkruan Herën dhe Athinën duke shtrënguar duart.

Poeti grek Homeri e përshkruan shtrëngimin e duarve disa herë si shfaqje besimi në epikat e tij Odisea dhe Iliada. Gjatë epokës romake, shtrëngimi i duarve evoluoi në më shumë një kapje krahu.

Kalorësit në Evropën mesjetare mund të kenë shtuar tundjen e duarve lart e poshtë si një mënyrë e zgjuar për të hequr çdo armë të fshehur.

Disa historianë sugjerojnë se shtrëngimi i duarve në ditët moderne u bë i popullarizuar nga kuakerët e shekullit të 17-të, të cilët besonin se gjesti ishte më i barabartë se maja e kapelës ose harku.

Në disa portrete martese të shekullit të 17-të, burri dhe gruaja shihen duke shtrënguar duart si një simbol i angazhimit të tyre ligjërisht të detyrueshëm. Nga epoka viktoriane, udhëzuesit e mirësjelljes udhëzuan që shtrëngimi i duarve duhet të jetë i fortë.

Ndërsa shumica e vendeve të para angleze dhe skandinave preferojnë një shtrëngim duarsh të fortë, në disa vende një shtrëngim tepër i fortë konsiderohet i vrazhdë dhe agresiv. Disa vende aziatike preferojnë një prekje më të butë.