Aktualitet Si u bënë shqiptarët “mbretër” të trafikut të drogës në Holandë

Si u bënë shqiptarët “mbretër” të trafikut të drogës në Holandë

Vendimi i Parlamentit holandez për të rikthyer regjimin e vizave me Shqipërinë, për shkak të rritjes së kriminalitetit, ka gjetur mbështetje edhe nga mediat vendase.

Në një artikull të publikuar nga portali “NRC.nl”, tregohet se si kriminaliteti shqiptar në këtë vend vijon aktivitetin e paligjshëm në fushën e trafikut të drogës, kryesisht me kokainë.

Në shkrimin me temë “Onzichtbare Albanezen klimmen op in cokehandel” ose “Shqiptarët e padukshëm pushtojnë tregun e kokainës”, flet prokurori Otto van der Bijl, i cili ka treguar për median sesi funksionojnë grupet shqiptare në tregun e kokainë në Holandë.

Ai thotë se shqiptarët justifikohen se vijnë në Holandë për turizëm, më pas nisin të zgjerojnë rrjetet e tyre të kontrabandës.

Sipas Otto van der Bijl, shqiptarët janë një nga bandat më të rëndësishme të drogës në Holandë. Hetimet policore tregojnë se ata kanë ndërtuar shpejt perandorinë e tyre të drogës.

Prokurori thekson se shqiptarët menaxhojnë linjat e drogës nga Amerika e Jugut, duke përfshirë Kolumbinë, Holandën dhe Belgjikën.

Ata shesin kryesisht kokainë, e cila mbërrin nëpërmjet porteve të Roterdamit dhe Anversës (Belgjikë) dhe më pas dërgohet në Amsterdam, ku është qendra e shpërndarjes. “Ajo fshihet në makina dhe kamionë e më pas dërgohet në vende të tjera”, – tha Van der Bijl.

Numri i arrestimeve ishte shumë më i ulët në vitet e kaluara, por gjatë tre viteve të fundit, në Holandë janë arrestuar rreth 1.700 të dyshuar shqiptarë, sipas shifrave të fundit të policisë.

Van der Bijl tregon edhe ndryshimin e rolit të rrjetit nga ana e shqiptarëve, të cilët punojnë në mënyrë të pavarur, pasi më parë kanë qenë “ushtarë” të mafies italiane.

“Roli i shqiptarëve në lidhje me trafikimin e drogës është i ri. Dhjetë vjet më parë, shqiptarët ende punonin si “ushtarë” për mafien italiane”, -tha Van der Bijl. “Ata bënë punë të ndryshme për ta. Në emër të mafies, ata peshkuan partnerët në portet evropiane. Tani punojnë në mënyrë të pavarur”.

Në artikull, citohet edhe një detektiv, i cili nuk kërkon të identifikohet dhe që shton se shqiptarët po luftojnë kundër përplasjeve të ndërsjella në vendin e tyre. Ata kanë një reputacion jashtëzakonisht të dhunshëm, por e mbajnë dhunën jashtë skemës, pasi nuk duan të tërheqin vëmendjen.

Grupet kriminale janë të padukshme në aktivitetin e tyre. Ata marrin me qira banesa përmes agjentëve të strehimit privat, por pothuajse asnjëherë nuk janë të regjistruar në një adresë.

Sipas tij, ata hyjnë në shtëpinë e tyre në mënyrë të fshehtë përmes garazhit të parkimit nën banesën e tyre. Përveç kësaj, ata nuk shpenzojnë para, sipas Van der Bijl, dhe “ata nuk mbajnë zinxhirë ari”.

Ata i sjellin fitimet në vende të fshehura në makina ose me biçikleta në çanta të mëdha tregtare. Pjesa më e madhe është dërguar në vendin e origjinës, thotë Van der Bijl.

“Ne kemi gjetur njëqind mijë euro kesh në shtëpinë e një pronari picerie. Shqiptarët përdorin një mashtrim pasi ndryshojnë mbiemrin e tyre të fundit. Në Shqipëri, si në vendet e tjera të Evropës Lindore, është e mundur të ndryshoni mbiemrin tuaj disa herë. Kriminelët e bëjnë këtë të mos shfaqen në sistem gjatë një kontrolli. Në rast të ndalimit, merren shenjat e gishtërinjve, por zyrtari mesatar doganor në kufi kërkon vetëm mbiemrin. Kjo duhet ndryshuar”, – shtoi prokurori.