Extra Studimi: Nëse ndryshoni mënyrën e të ushqyerit në moshën 40-vjeçare, mund të...

Studimi: Nëse ndryshoni mënyrën e të ushqyerit në moshën 40-vjeçare, mund të jetoni 10 vjet më gjatë

Asnjëherë nuk është vonë, thotë një shprehje e vjetër. Qoftë edhe për të ndryshuar zakonet tuaja të të ngrënit në mënyrë të shëndetshme. Sepse kjo metodë mund t’ju kursejë vite jetë. Dhe mjaftueshëm madje.

10 vite jetë: Ja se si

Ky fakt u vërtetua nga hulumtimi i botuar në revistën Nature Food, i kryer nga një ekip nga Universiteti i Bergenit, në Norvegji, megjithatë bazuar në të dhënat e një popullsie të madhe ai ajo angleze e pranishme në arkivin e Biobank: Në studim morën pjesë rreth gjysmë milioni vullnetarë të moshës midis 40 dhe 69 vjeç. Njerëzit u grupuan sipas modeleve të ndryshme të të ngrënit (pesë) dhe vëzhgimet gjurmuan se si ata ndryshuan gjatë viteve.

Analizat e bëra mbi zakonet e të ngrënit kanë treguar se ndryshimi i dietës së dikujt në moshën 40 vjeçare nga modele të ushqyerit jo të shëndetshëm në modele të lidhura me jetëgjatësinë (si dieta mesdhetare) shoqërohet me një rritje të jetëgjatësisë prej 10.8 vjet për burrat dhe 10.4 vjet për gratë.

Në të njëjtën popullatë, ndryshimi drejt modelit dietik; të hani shëndetshëm (ai i propozuar zyrtarisht nga Shëndetësia Publike Angli dhe Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar për një dietë të shëndetshme) rrit jetëgjatësinë për meshkujt dhe femrat 40-vjeçare me 8,9 dhe 8,6 vjet.

Edhe 70-vjeçarët kanë të drejtë të ndryshojnë kurs

Dhe, siç është shkruar, nuk është kurrë vonë: nëse në moshën 70 vjeçare kaloni në një dietë të shëndetshme (nga e pashëndetshme) fitoni 5,4 vjet për gratë dhe 5,0 vjet për burrat; Duke kaluar në udhëzimet e ‘EatWell’, ato janë 4.4 vjet dhe 4.0 vjet respektivisht për gratë dhe burrat. Në përgjithësi, sa më të mëdha dhe më të hershme të jenë ndryshimet në favor të modeleve më të shëndetshme të të ushqyerit, aq më të mëdha janë vitet e fituara për sa i përket jetëgjatësisë.

Popullsia e Mbretërisë së Bashkuar aktualisht ka një jetëgjatësi në lindje prej 83.6 vjet për femrat dhe 79.9 vjet për meshkujt.

Po kush janë zgjedhjet më të mira?

Studiuesit përcaktuan gjithashtu se cilat grupe ushqimore zakonisht lidhen me vdekshmëri më të lartë dhe anasjelltas (jetëgjatësi më e madhe): zgjedhjet më të këqija sipas këtij studimi janë pijet me sheqer dhe mishi i përpunuar, ndërsa më të mirat janë drithërat dhe frutat e thata.

Dihej se respektimi më i madh i rekomandimeve të shëndetshme dietike shoqërohet me një ulje të vdekshmërisë, por nuk dihej se si një përmirësim i qëndrueshëm i modeleve dietike përkthehej në një rritje të jetëgjatësisë në faza të ndryshme të jetës.

Ky studim mund të ofrojë një stimul për ndryshime të qëndrueshme, pasi kërkime të tjera tregojnë se më pak se 0.1% e popullsisë së Mbretërisë së Bashkuar i përmbahet të gjitha rekomandimeve të Udhëzuesit te hash shëndetshëm, të cilat janë shumë të ngjashme me ato të dietës mesdhetare.