Kuriozitete Studimi zviceran: Guinea e Re, ishulli i parajsës në Tokë

Studimi zviceran: Guinea e Re, ishulli i parajsës në Tokë

Sipas një studimi zviceran për të gjetur ishullin me speciet më të njohura të bimëve, duhet të vizitoni Veriun e Australisë. Tani për tani nuk është e mundur, por me siguri Guinea e Re duhet të ngjitet në mesin e destinacioneve të detyrueshme për ata që e duan natyrën. Është shtëpia e specieve shtazore me pamje të mrekullueshme si zogu i parajsës ose kasapi, i cili megjithatë nuk fluturon. Por përparësia e vërtetë e këtij vendi është flora e saj, ishulli është shumë i pasur me të. Sipas hulumtimeve nga Universiteti i Cyrihut të botuar në revistën Nature, speciet bimore tipike të vendit arrijnë më shumë se 13.600.

Inventari i Zvicrës tregon se Guinea e Re mban përqindjen më të lartë të biodiversitetit të bimëve të njohura se çdo ishull tjetër në planet. Sondazhi zbuloi 19% më shumë specie sesa ato të anketuara në Madagaskar dhe 22% më shumë se Borneo, rajone që nuk janë shaka për sa i përket biodiversitetit.

Hulumtimi nga Universiteti i Cyrihut si pasojë logjike mbrojtjen e kësaj trashëgimie të gjelbër. Sidomos pasi që, nga bananet më të mëdha në botë deri në orkide të mrekullueshme, Guinea e Re është plot me ekzemplarë shumë të veçantë. Rodrigo Cámara-Leret, botanist në Universitetin e Cyrihut, e quan atë një rajon “me të vërtetë të pabesueshëm. Të dish se çfarë ekziston është hapi i parë në vlerësimin e asaj që jemi rrethuar”.

Pikërisht për këtë arsye, Cámara-Leret dhe 98 studiues të tjerë identifikuan afro 705,000 ekzemplarë bimore dhe klasifikuan 13.634 specie, më shumë se dy të tretat e tyre janë endemike.

Shumica e bimëve të identifikuara janë pemë, 29% të specieve, të ndjekura menjëherë nga shkurre dhe bimë të njohura si ep epifite’, domethënë, të cilat rriten në bimë të tjera, barabartë me 77% të specieve. Dijetarët gjithashtu kanë vërejtur se këto bimë ekzistojnë në forma të ndryshme të jetës. Nga pemët dhe barërat e zakonshme, tek epifitet, shkurre, rrushi deri tek palmat dhe farat e pemëve. Por ka ende shumë florë për të zbuluar.

Ekipi zviceran vlerëson se ekspertet e botanikes do të shtojnë midis 3,000 dhe 4,000 specieve në listë gjatë 50 viteve të ardhshme. Cámara-Leret nuk e fsheh habinë e tij, përkundrazi: “Është mbresëlënëse kur mendoj se ka ende shumë lloje që duhen njohur atje, në ishullin e panjohur, ku eksploruesit portugezë zbuluan një sistem bujqësor jashtëzakonisht të efektshëm të shpikur nga vendasit. Një tokë e njohur, e famshme, e përmendur shpesh, por gjithnjë e re dhe e ndryshme. Kurdoherë që një botanist të gjejë veten në atë botë, do të zbulojë specie të reja”.