19/07/2024
Tags Roma e lashte

Tag: roma e lashte

A të çonin vërtet të gjitha rrugët në Romë?

Nga Benjamin Plackett - Livescience Në kulmin e fuqisë së saj, Perandoria Romake zotëronte një rrjet rrugor që shtrihej nga Gjibraltari deri në kënetat e...

Zbulimi: Roma e lashtë si New York-u, ishte qytet emigrantësh

Roma e lashtë ishte një qytet i emigrantëve, ashtu si Neë York-u. Ajo ka qenë që nga fillimi një kryqëzim civilizimesh, me etni lindore,...

10 gjërat që e bënë madhështore Perandorinë Romake

Perandoria Romake u themelua falë perandorit Augusti në shekullin e 4 p.e.s deri në vitin 395 dhe dominoi Perëndimin dhe një pjesë të Azisë...

Diokleciani, ushtari ilir që u bë një nga Perandorët më të...

Më 1 maj të vitit 305 Diokleciani (nga fisi ilir i Diokles) dhe Maksimiliani (dhe ky po ilir) tërhiqen nga postet e perandorit romak,...

HISTORI/ Rruga e përgjakshme e Augustit drejt lavdisë

Adrian Goldsworthy, autori i biografisë së re të Augustit, zbulon se si trashëgimtari adoleshent i Jul Çezarit ndoqi rrugën drejt pushtetit. Përpara vdekjes së tij...

Ushtria që dominoi botën për 1.000 vite: 10 fakte për legjionet...

Ushtria romake (e drejtuar shpesh nga gjeneralë ilirë) ishte arkitektja kryesore e madhështisë së Romës, por për legjionet romake nuk dihet ende mjaftueshëm. Efikasiteti i...