Kuriozitete Universi mund të jetë 2 miliardë vjet më i ri seç mendohej

Universi mund të jetë 2 miliardë vjet më i ri seç mendohej

Përllogaritjet e reja sugjerojnë se universi mund të jetë disa miliardë vjet më i ri sesa vlerësojnë shkencëtarët.

Luhatjet e mëdha në vlerësimet e shkencëtarëve, madje edhe kjo përllogaritje e re mund të mbarojë me miliarda vjet, reflektojnë qasje të ndryshme ndaj problemit të ndërlikuar për të kuptuar epokën e vërtetë të universit.

Ne kemi një pasiguri të madhe për mënyrën se si yjet po lëvizin në galaktikë, tha Inh Jee, nga Instituti Max Plank në Gjermani, autori kryesor i studimit. Shkencëtarët vlerësojnë moshën e universit duke përdorur lëvizjen e yjeve për të matur se sa shpejt po zgjerohet.

Nëse universi po zgjerohet më shpejt, kjo do të thotë se ai arriti në madhësinë e tij aktuale më shpejt, dhe për këtë arsye duhet të jetë relativisht i ri. Shkalla e zgjerimit, e quajtur konstante Hubble, është një nga numrat më të rëndësishëm në kozmologji. Një Hubble Constant më i madh e bën një univers më të shpejtë dhe më të ri.

Mosha e pranuar në përgjithësi e universit është 13.7 miliardë vjet, bazuar në një Konstatim Hubble prej 70. Ekipi i Jee doli me një Konstat Hubble prej 82.4, i cili do të vinte epokën e universit në rreth 11.4 miliardë vjet. Jee përdori një koncept të quajtur tjerrje gravitacionale, ku graviteti shtrëngon dritën dhe i bën objektet e largëta të duken më afër.

Por qasja e Jee është vetëm një nga ato pak të reja që kanë çuar në numra të ndryshëm vitet e fundit, duke rihapur një debat të mrekullueshëm astronomik të viteve 1990 që ishte zgjidhur në dukje.