Extra 5 rregulla të thjeshta nga doktorët për të rritur fëmijë të shëndetshëm

5 rregulla të thjeshta nga doktorët për të rritur fëmijë të shëndetshëm

Kur çiftet bëhen me fëmijë, e humbasin mendjen paksa, pasi kjo është një eksperiencë e re për ta dhe duhet t’u dedikohen plotësisht krijesave që kanë ardhur në jetë. Netë të gjata pa gjumë, frikëra të mëdha nëse po gabojnë diku me fëmijët e tyre: pra një sërë dilemash. Ajo çfarë këshillojnë pediatrët është që prindërit duhet të qëndrojnë të qetë dhe duhet t’i mësojnë këto 5 fakte të rëndësishme për rritjen e fëmijëve:

Mos merrni ilaçe për fëmijën pa rekomandimin e mjekut

Nuk ka asnjë situatë që mund t’i jepni ilaçe fëmijës pa recetë. Edhe nëse fëmija i fqinjit tuaj kishte të njëjtat simptoma dhe ato ilaçe e ndihmuan, kjo nuk do të thotë se ju duhet t’i merrni ato ilaçe edhe për fëmijën tuaj. Opsioni më i sigurt është që të konsultoheni me një mjek dhe asnjëherë mos t’i jepni ilaçe fëmijëve pa rekomandimin e tyre.

Përmirësimi i sistemit imunitar

Për t’u siguruar që një fëmijë rritet në mënyrë të shëndetshme dhe është në gjendje të luftojë viruset dhe bakteret, ju duhet të krijoni kushtet më të rehatshme për zhvillimin e sistemit imunitar. Për ta bërë këtë, duhet:

Mundohuni të mbani fëmijën me gji deri në 6 muaj

Krijoni kushte të rehatshme. Ecni jashtë çdo ditë. Mos e neglizhoni aktivitetin fizik. Sigurohuni që fëmija të fle mirë dhe të mjaftueshëm.

Jini të durueshëm

Disa probleme shëndetësore të fëmijëve që mund të kenë të vegjël mund të zhduken kur ata rriten. Për shembull intolerance e ushqimit ose dhimbjet e barkut, prandaj ju duhet të bëni durim.

Mos e injoroni vaksinën

Kohët e fundit, dilema e vaksinës së 1-vjetorit tek fëmijët ka futur në dyshime shumë prindër. Mirëpo, nuk ka asnjë mjek të kualifikuar që rekomandon që fëmijët të mos vaksinohen. Madje nuk ka asnjë prind që di mjaftueshëm për vaksinat, që ta lejojë fëmijën e tyre të rrezikojë të sëmuret.

Gjuha e trupit tek fëmijët

Sipas ekspertëve, është me të vërtetë e rëndësishme t’i kushtohet vëmendje gjuhës së trupit të fëmijëve. Edhe pse foshnjat nuk mund të flasin, ato mund të komunikojnë në mënyrën e tyre. Për shembull, kur ata janë të uritur, zakonisht ata janë të tensionuar, gjë që i bën të shtrëngojnë grushtat e tyre. Dhe anasjelltas, nëse mendoni se fëmija juaj është i uritur, duhet të shikoni duart e tyre, nëse janë të hapura, nuk ka nevojë të shqetësoheni, fëmija është i qetë dhe i ngopur.

Mos harroni simptomat

Ndonjëherë, edhe nëse fëmijët marrin kujdes të mirë, ata swrish sëmuren. Kjo është normale, kështu forcohet sistemi imunitar. Por çdo prind duhet të jetë i vetëdijshëm për simptomat e sëmundjeve më të njohura që kërkojnë të thërrasin një specialist sa më shpejt që të jetë e mundur, si:

Pneumonia: vështirësi në frymëmarrje, ndryshim i ngjyrës së lëkurës, oreks i dobët, ankth, ethe.

Infeksion Rotavirus: humbje e oreksit, lodhje, ankth, ethe, vjellje, diarre, hundë të lëngshme, kollë.

Bronkit: ethe, vështirësi në frymëmarrje, kollë, dobësi, humbje e oreksit, dhimbje koke, djersitje, ndryshim të ngjyrës së lëkurës.

Sipas ekspertëve, është me të vërtetë e rëndësishme t’i kushtohet vëmendje gjuhës së trupit të fëmijëve. Edhe pse foshnjat nuk mund të flasin, ata ende mund të komunikojnë në mënyrën e tyre. Për shembull, kur ata janë të uritur, zakonisht ata janë të tensionuar, gjë që i bën ata të shtrëngojnë grushtat e tyre. Dhe anasjelltas, nëse mendoni se fëmija juaj është i uritur, duhet të shikoni në duart e tyre – nëse janë të hapura, nuk ka nevojë të shqetësoheni, fëmija është i qetë dhe i plotë.