Extra Çfarë duhet të bëni kur pickoheni nga një kandil deti?

Çfarë duhet të bëni kur pickoheni nga një kandil deti?

Të gjesh veten duke notuar në det në shoqërinë e një kandili deti është një dukuri gjithnjë e më e shpeshtë.

Përgjithësisht kontakti me të mund të jetë shumë i bezdisshëm pa shkaktuar dëme serioze.

Përndryshe, nëse takimi i afërt ndodh në dete tropikale, njeriu mund të rrezikojë edhe jetën.

Çfarë përfshin kontakti me një kandil deti?

“Kontakti me tentakulat e një kandili deti mund të prodhojë efekte të ndryshme, në varësi të llojit të kandilit të detit që haset”, shpjegon Luca Cegolon, epidemiolog mjekësor dhe studiues universitar në higjienën dhe shëndetin publik në Universitetin e Triestes.

“Për shembull, Rhizostoma pulmo, kandili deti më i madh në Mesdhe, lëshon një toksinë të vogël thumbuese që mund të shkaktojë acarim të lëkurës, i cili zakonisht shërohet në një kohë të shkurtër”.

Cegolon thekson se nga ana tjetër, më thumbues është Pelagia noctiluca, një kandil deti i përhapur edhe në Mesdhe, i pajisur me një ombrellë të vogël vjollce dhe fluoreshente gjatë natës, e cila në verë shpesh formon tufa të gjera që godasin brigjet.

Shumë më i rrezikshëm është kandili i detit tropikal dhe “karavela portugeze”, e pranishme thuajse kudo, e cila herë pas here gjendet e bllokuar edhe në plazhet e Mesdheut.

Çfarë simptomash shkakton?

“Kontakti me tentakulat shkakton një dhimbje thumbuese të shoqëruar me ënjtje, eritemë dhe flluska”.

Kandil deti tropikal jep një acarim lokal shumë më intensiv se ato të Mesdheut, me shenja që shpesh kanë pamjen e kamxhikut.

Disa kandil deti tropikal mund të shkaktojnë efekte vdekjeprurëse në zemër dhe sistemin kardio- frymëmarrje.

“Karavelja portugeze” mund të shkaktojë simptoma të rëndësishme të lëkurës dhe është potencialisht vdekjeprurëse.

Çfarë mund të bëni?

Gjëja e parë që duhet të bëni nëse bini në kontakt me një kandil deti në Mesdhe është të lagni lëkurën me ujë të detit (i cili, përveçse qetësues, duket se ka një efekt kundërveprues).

Në vend të kësaj, është më mirë të shmangni ujin e freskët dhe të gërvishtni ose prekni pjesën e prekur, qoftë edhe me rërë.

Hapi tjetër është qetësimi i dhimbjes, duke përdorur pako akulli ose sodë buke që do të aplikohet në lëkurë ose nëse është e përshtatshme, anti-inflamator nga goja.

Substanca të tjera lokale që mund të ndihmojnë kundër specieve mesdhetare përfshijnë aloe vera.

Në mënyrë paradoksale, përveç pakove të akullit, mund të përfitojnë edhe banjat në ujë të nxehtë (temperatura 40-41°C).

Nxehtësia çaktivizon toksinat, një efekt i dobishëm veçanërisht me pickimet e kandil deti tropikale dhe karavelën portugeze.

Ndërsa uthulla është thelbësore në tropikët, veçanërisht në Australi, ajo bëhet kundërproduktive kundër specieve mesdhetare, duke përkeqësuar simptomat lokale.

Substanca të tjera që duhen shmangur me të gjitha llojet janë alkooli dhe amoniaku, sepse ato përkeqësojnë simptomat.