Kryesore Covid dhe maska: Të gjitha gabimet që ne bëjmë (dhe rregullat për...

Covid dhe maska: Të gjitha gabimet që ne bëjmë (dhe rregullat për t’i menaxhuar ato në mënyrë korrekte)

Nga vendosja e maskave në bërryl ose poshtë mjekrës tek ata që nuk i lajnë pasi i përdorin, për të mos përmendur atë që bëjmë gjatë gjithë kohës: prekjen e tyre. E gjithë kjo nuk duhet të bëhet me një objekt që nuk është një aksesor shtesë, por një aksesor mjekësor që shpëton jetën.

Gjatë bashkëjetesës së detyruar me Covid-19 tani jemi mësuar (ose kemi hequr dorë) nga përdorimi i maskave, të cilat pothuajse janë bërë aksesorë veshjesh. Por zakoni mund të gjenerojë një marrëzi dhe neglizhencë, e cila, në rastin e asaj që duhet të konsiderohet një pajisje që shpëton jetën, na bën të bëjmë shumë gabime dhe shumë shpesh madje. Le të kujtojmë: maska kirurgjikale (por jo vetëm) lind në anën e një tryeze operacioni për të mbrojtur pacientin e dobët nga infeksionet e rrezikshme. Për shkak të karakteristikave të saj, nëse vihet keq nuk është më pak efektive: nuk është aspak.

Këtu është një listë e sjelljeve më të pasakta që vërejmë në çdo cep të rrugës.

Vendosja e maskës nën hundë

Maska duhet të ngjitet në mënyrë të përsosur në anët e fytyrës dhe të mbulojë plotësisht hundën dhe gojën, të cilat janë burimet kryesore të infektimit dhe përhapjes së Covid. Nuk duhet të lejojë që ajri të dalë nga anët ose rreth hundës. Kjo është arsyeja pse disa modele kanë një bërthamë të lehtë metalike në pjesën e sipërme që mund të formësohet për ta bërë atë të ngjitet më mirë në hundë. Për të njëjtën arsye (aderimin) nuk rekomandohet të mbahet maska, duke pasur mjekrën e gjatë. Fëmijët nuk duhet të kenë maska shumë të mëdha, por të përshtatura për fytyrat e tyre të vogla. Nëse pozicionohet gabimisht, maska humbet çdo veprim.

Vendosja poshtë mjekrës ose kur e lëmë të varet nga veshi

Këto pozicione, siç është mbajtja e maskës në ballë ose në zverk, janë po aq gabim. Pjesa e poshtme e mjekrës është gjëja më e keqe: virologët nënvizojnë se si rreziku është që ajo të bëhet e lagur nga djersa dhe lagështia favorizon hyrjen e viruseve dhe ngjitjen. Kjo është arsyeja pse kur pjesa e brendshme bëhet e lagur, maska duhet të hidhet ose të lahet menjëherë.

Edhe praktika e mbajtjes së varur në njërin vesh nuk rekomandohet: pjesa e brendshme e maskës (e cila do të jetë në kontakt me gojën) është e ekspozuar ndaj ndotjeve më të larmishme dhe një lëvizje siç është heqja e syzeve ose të tjera mund të bëjë që ajo të bjerë në tokë duke e bërë atë të papërdorshme.

Vendosja në bërryl/ krah/ dorë ose në xhep (ose çantë)

“Moda” e mbajtjes në bërryl/ dorë ose në xhep/ çantë/ nuk është e mirë: në bërryl pjesa e brendshme bie në kontakt me pjesë të lëkurës që janë akoma të ekspozuara (mbase ne sapo kemi teshtitur në bërryl) dhe prekin sipërfaqe të ndryshme ekziston rreziku i infektimit të pjesës së brendshme që duhet të jetë e pandotur.

Gjithashtu nuk rekomandohet fuqimisht të vendosni një maskë kirurgjikale pasi ta mbani në xhep, sepse në këtë mënyrë rrezikoni të dëmtoni filtrin, ta rrudhni ose ta bëni joefektiv. Ndër të tjera, nëse nuk jemi pozitivë, pjesa më e ndotur është pjesa e jashtme dhe kështu mund të kontaminojmë edhe xhepin ku pastaj vendosim duart. E njëjta gjë vlen edhe për çantën: duhet të mendojmë për maskën si një objekt potencialisht të kontaminuar që nuk do të dëshironim kurrë ta vendosnim në një vend ku vazhdimisht vinim duart. Zgjidhja ideale është të mbani një qese plastike ose letre, në të cilën të ruani maskën kur nuk është në përdorim.

Prekja e maskës

Gabimi klasik është ta prekësh shumë. Për të mbajtur një maskë të re ose të sapolarë dhe të pastruar, është e rëndësishme që të keni larë mirë duart dhe ta mbani atë nga kordonët anësorë, duke shmangur prekjen e pjesës qendrore që do të mbetet në kontakt me fytyrën. Gabimi tjetër, pasi të vendoset si duhet, është të vazhdoni ta prekni, qoftë edhe vetëm për ta bërë atë të përshtatet më mirë. Pjesa e jashtme është teorikisht më e ndotura, kështu që nëse e prekim bëjmë që virusi të kalojë nga maska në duar. Nëse maska rregullohet në fytyrë, është e nevojshme të lani duart menjëherë. Edhe kur hiqni maskën, është e rëndësishme ta mbani atë nga kordonët anësorë, për të shmangur prekjen e pjesës qendrore.

Mos hedhja e maskave njëpërdorimshme

Një gabim tjetër është të mos hidhni maskat njëpërdorimshe dhe t’i ripërdorni ato, tipike maska kirurgjikale, ose në çdo rast të gjitha maskat që nuk janë bërë prej pëlhure ose kanë shënimin “jo të ripërdorshme”. Qëndrueshmëria e një maske gjithashtu varet nga faktorët e mjedisit. Maskat më të zakonshme dhe të njohura, të tilla si maska pëlhure njëpërdorimshe ose të ripërdorshme, nuk duhet të mbahen për më shumë se 3-4 orë në varësi të modelit, ose kur ato bëhen të lagura (ose të ndyra). Duke marrë frymë, grumbullohet lagështi dhe papastërti, të cilat mund të nxisin formimin e baktereve dhe agjentëve të tjerë që mund të jenë të dëmshëm për shëndetin. Në fund të përdorimit ose të ditës, maskat njëpërdorimshe kirurgjikale duhet të hidhen, përndryshe mbrojtja do të jetë joefektive.

Hedhja keq e maskave njëpërdorimshe

Hedhja e maskave njëpërdorimshe në lagështirë ose në idhni maskat e disponueshme në lagështirë ose në koleksionin për plastikë. Maskat duhet të hidhen në koleksionin e padiferencuar. Do të ishte më mirë nëse ata do të mbyllen nga ana tjetër në një qese shtesë, në mënyrë që çdo ndotje e operatorëve të mos jetë e mundur.

Moslarja e maskave të copës

Është gjithashtu e gabuar të mos lani maskat e copës pas një përdorimi: duhet t’i lani në lavatriçe me detergjent dhe një temperaturë të paktën 60°C për 30 minuta. I thani mirë në ajër të hapur ose më tharëse flokësh. Nuk rekomandohet përdorimi i zbutësve që mund të bllokojë qepjen e pëlhurës. Ka edhe maska që duhet të lahen me ujë të ftohtë dhe më rrallë. Zakonisht në pako tregohen rregullat e përdorimit korrekt dhe higjienës. /Corriere della Sera/ American Eye