Aktualitet Detajet e jetesës dhe ekstradimit të vrasësit të dyfishtë shqiptar

Detajet e jetesës dhe ekstradimit të vrasësit të dyfishtë shqiptar

Shkrimi i plotë i Daily Mail

I dëbuar më në fund:  Dërgohet në Shqipëri, vrasësi i dyfishtë i cili pretendonte se ishte e drejta e tij të jetonte në Britani.

  • Vrasësi i dyfishtë fanëkeq Avni Mtra, 54 vjeç, u ekstradua në vendin e tij Shqipëri.
  • Metra fluturoi ne Britani në 1998 pas vrasjes brutale të dy vëllezrëve
  • Jetoi për dy vite në Britani për 2 dekada. Metra pretendonte të ishte një refugjat Kosovar
  • Ai u kthye në Britani këtë javë pasi Gjykata e Lartë I refuzoi kërkesën e tij se po të ekstradohet do t’i shkeleshin tëdrejtat e njeriut.

Një vrasës famëkeq shqiptar është dëbuar nga Britanisë 8 muaj pasi u ekspozua nga Daily Mail.

Refugjati me emër fals Kosovar, Avni Matra, u ekstradua në vendlindje pasi jetoi lirshëm për 2 dekada këtu.

Metra, i cili u largua në Britani në vitin 1998 – një vit pas vrasjes brutale të dy vëllezërve në atdheun e tij – kishte argumentuar se të drejtat e tij të njeriut do të shkelen në qoftë se ai ekstradohet.

Por kërkesa e tij ligjore ishte refuzuar nga Gjykata e Apelit dhe zyrtarët kanë lëvizur me shpejtësi për dëbimin e tij jashtë vendit.

Metra është i pari i tre vrasësve shqiptarë të ekspozuar nga Daily Mail verën e kaluar për t’u kthyer në shtëpi.

Mbrëmë Home Office tha se është duke bërë përpjekje për t’i hequr atij të shtetësisë britanike, e cila iu dha pasi gënjeu në lidhje me identitetin e tij të vërtetë, ndërsa ishte në kërkim nga policia shqiptare.

Ish-gangsteri Metra, i cili i nxori sytë dhe i preu veshët e një prej viktimave të tij, u arrestua nga Scotland Yard në qershor të vitit të kaluar pas një paralajmërimi nga Mail.

Në kohën e arrestimit të tij, ai kishte qenë në arrati për 19 vjet dhe ishte në listën e “Most Wanted” Interpolit.

Ndërsa ai u ballafaqua në lidhje me identitetin e tij të vërtetë, në të djathtën e tij ishin ngjitur dy thika.

Detektivët nuk kishin asnjë ide se ku Metra ishte dhe kishin bërë pak përpjekje për të gjetur atë, edhe pse ai ishte një nga të arratisurit më famëkeq për vrasje në Shqipërisë dhe ishte arrestuar në Londër për rrahjen e gruas.

Pas arratisë nga Shqipëria në fund të viteve 1990, Metra u dënua me 25 vjet burg në mungesë.

Pas arrestimit të tij të vonuar, ai bëri një përpjekje të dëshpëruar, financuar nga shteti për të qëndruar në Britani të Madhe, duke argumentuar se ai nuk do të marrë një gjykim të drejtë në shtëpi.

Ai i tha në një seancë ekstradimi verën e kaluar: “Nuk ka drejtësi në Shqipëri. Nuk është vetëm korrupsioni “.

Punëtori, i cili pretendoi se ai kishte ikur nga vendi ku ka lindur, sepse jeta e tij ishte në rrezik, pasi një mik i ishte vrarë, po ashtu argumentoi se ai kishte të drejtë për një jetë private dhe personale në Mbretërinë e Bashkuar.

Por gjykatësi i qarkut Margot Coleman vendosi në Gjykatën e Magjistraturës Westminster në gusht se ai do të ekstradohet, duke thënë: “Është e drejtë që keni jetuar këtu për disa kohë dhe se ju keni një grua dhe fëmijët, por jetesa juaj këtu, jeta juaj në këtë vend, është e bazuar në një gënjeshtër. ”

Metra u arrestua më 8 qershor duke udhëtuar drejt Watford. Në kohën e arrestimit të tij ai ishte duke jetuar në një garsoniere në Borehamëood, Hertfordshire.

Pas vendimit të ekstradimit verës së kaluar, rasti i tij i është dërguar Sekretarit Amber Rudd, i cili autorizoi largimin e tij nga Britania e Madhe.

Por Metra, i cili kishte jetuar në përfitime, kërkoi leje për të apeluar kundër ekstradimit.

Masa e tij u hodh poshtë dhe ekstradimi i tij për tu kthyer në Shqipëri në fillim të kësaj jave ishte titull lajmesh atje.

Ish-gruaja e Barçit, Linda Lami, 38 vjeç, e cila jeton në zonën e Londrës, e përshëndeti lajmin e ekstradimit të tij.

Nëna shqiptare, e cila ka treguar për dhunën e tmerrshme në duart e Metra gjatë martesës së tyre 14 vjeçare – tha Mail: “Ai duhet të jetë në burg për një kohë të gjatë. Por unë jam e shqetësuar se ai mund të jetë në gjendje për të dalënga burgu në Shqipëri, dhe për të marrë hak mbi ata që ndihmuan të futej pas hekurave “.

Home Office ka thënë natën e kaluar: “Më 6 tetor 2016, Sekretari i Shtetit, duke I shqyrtuar me kujdes të gjitha çështjet në lidhje me rastin, nënshkroi një urdhër për ekstradimin e Avni Metras në Shqipëri.

“Z. Metra është dënuar për dy akuza për vrasje dhe armëmbajtje pa leje.

“Z. Metra u ekstradua më 21 shkurt 2017, pasi Gjykata e Lartë refuzoi t’i japë atij leje për të apeluar kundër vendimit të gjyqtarit të rrethit për ta dërguar çeshtjen Sekretarit të Shtetit.

“Ne jemi duke kërkuar për të hequr atë nga shtetësia e tij britanik.”

Metra ishte një nga tre vrasësit shqiptare me bazë në Mbretërinë e Bashkuar ekspozuar nga Mail në një seri artikujsh shpërthyese verën e kaluar, që shkaktoi vështirësi të mëdha në Home Office.

Në korrik, një gjykatës vendosi se një vrasës shqiptar I dyfishtë me një këmbë, historia tronditëse e të cilit është shpallur në këtë gazetë në muajin maj, duhet të ekstradohet për t’u përballur me drejtësinë në vendin e tij.

Saliman Barçi, 41 vjeç, ka mashtuar me qëllim autoritetet e emigracionin të Britanisë me një pseudonim të rreme dhe pasaportë pas vrasjen së dy burra në veri të Shqipërisë në vitin 1997.

Tregtari i drogës, i cili hiqej si azilkërkues kosovar për të fituar shtetësinë britanike, ndërsa ishte  në kërkim nga policia, kishte jetuar në Britaninë e Madhe për 14 vjet, kur identiteti i tij i vërtetë ishte ekspozuar.

Ndërsa ishte në arrati, Barçi u dënua me 25 vjet në mungesë të tij për dy vrasje të tmerrshme në Shqipëri në vitet 1990.

Një vrasës i tretë shqiptar u zbulua nga Mail dhe është kthyer sërisht në rrugë vetëm disa muaj pasi që e kemi zbuluar skandalin dhe rastit të tij.

Në qershor kjo gazetë zbuloi se Ardian Rragami, 45 vjeç, ishte kthyer në Britani katër vjet pasi u dërgua me forcë në shtëpi për të shërbyer një dënim prej 15 vjetësh për vrasje.

Brenda pak orëve u kërkohet të japin llogari për praninë e tij këtu, zyrtarët e zbatimit të emigracionit e arrestuan atë në shtëpinë e tij në Essex në pritje të deportimit.

Por në nëntor demaskuam se Rragamit i ishte dhënë liri me kushtm ndërsa ai e kishte apeluar kundër vendimit për ta dëbuar atë nga Britania e Madhe për herë të dytë.

Farsa e një vrasësit të dyfishtë më një këmbë,Saliman Barçit, 41 vjeç, të cilit i është dhënë ndihmë juridike për të luftuar ekstradimin nga Britania edhe pse thuhet se ka pranuar vrasjet, u ekspozua nga Mail majin e kaluar.

Ne zbuluar se si Barçi është duke përdorur ligjet e të drejtave të njeriut në një përpjekje të dëshpëruar për të shmangur kthimin në vendin e tij, ku ai ka qenë i dënuar në mungesë për vrasjen e dy personave në vitin 1997.

Vrasësi, i cili pretendon pafajësinë e tij, ka kaluar 20 muaj në paraburgim e është ndeshur me një kërkesë për t’u kthyer në Shqipëri për të vuajtur një dënim 25-vjeçar.

Një gjykatë urdhëroi ekstradimin e tij në korrikun e shkuar, por ai ka apeluar kundër vendimit. Vendimi do të dëgjohet në Gjykatën e Lartë në Londër më vonë këtë muaj.

Vrasësi famëkeq i dyfishtë shqiptar Avni Metra, në arrati për 18 vjet, u arrestua nga policia qershorin kaluar pas një hetimi ndërkombëtar pasi Mail zbuloi se ai jetonte në një garsoniere.

I arratisuri 53-vjeçar, i cili i nxorri sytë një viktime, u arrestua pasi kemi njoftuar Scotland Yard për vendndodhjen e tij, pasi ndenji I fshehur në Britani të Madhe për gati dy dekada.

Policia nuk kishte asnjë ide se ku ai ishte dhe kishte bërë pak përpjekje për të gjetur atë, edhe pse ai ishte në listën e Interpolit si një nga “më të kërkuarit” dhe ishte arrestuar në Londër për rrahjen e gruas gjashtë vjet më parë, kur ai përdorte një emër të rremë.

Me shpenzimet e mëdha të tatimpaguesit, ai tani është duke luftuar kundër ekstradimit në bazë do të shkeljes të drejtave të njeriut.

Një gjykatë urdhëroi ekstradimin e tij gushtin e kaluar, por me që ai ka apeluar kundër vendimit rasti i tij është dëgjuar më vonë këtë vit.

 

Një vrasës i tretë shqiptar i zbulua nga Mail është kthyer në rrugë vetëm disa muaj pasi e kemi ekspozua rastin e tij.

Në qershor kjo gazetë zbuloi se Ardian Rragami, 45 vjeç, ishte kthyer në Britani katër vjet pasi u dërgua me forcë në shtëpi për të shërbyer një dënim prej 15 vjetësh për vrasje.

Brenda pak orëve Punëve të Brendshme u kërkohet të japin llogari për praninë e tij këtu, ndërsa zyrtarët e zbatimit të emigracionit e kanë ndaluar atë në pritje të dëbimit.

Por në nëntor zbuluam se Rragamit ishte dhënë liri me kusht ndërsa ai e kishte apeluar vendimin për dëbim për herë të dytë./Përktheu Lapsi.al