Bota Është tre herë më i madh se New York City, ajsbergu më...

Është tre herë më i madh se New York City, ajsbergu më i madh në botë ka filluar sërish të lëvizë, çfarë pritet të ndodhë

Në vitin 1986, një copë akulli me sipërfaqe 4000 km2 u shkëput nga bregu i Antarktidës dhe pas disa kilometrash ra në shtratin e detit. Që atëherë A23a, siç u pagëzua, ajsbergu më i madh në botë, ka mbetur i palëvizshëm në mes të detit Weddell.

Sipas “British Antarctic Survey”, që nga viti 2020, A23a ka lëvizur sërish dhe lëvizjet e tij janë bërë veçanërisht të dukshme muajt e fundit. Ende nuk e dimë pse u shkëput nga shtrati i detit ku banoi për 37 vjet, por tani prioriteti është ndjekja e rrugës së tij për të kuptuar se ku do të përfundojnë lëvizjet e tij në Antarktidë.

A23a u formua siç u përmend në vitin 1986, kur zona priti një stacion kërkimor sovjetik. Në kohën e shkëputjes, stafi nxitoi të çmontonte pajisjet dhe të shpëtonte atë që mundej, nga frika se ajsbergu do të kapej nga Rryma Rrethore e Antarktikut (një Rryma oqeanike e cila përshkon të gjithë zonën e Antarktikut) dhe lëvizi për qindra ose mijëra kilometra. A23a ndaloi lëvizjen pothuajse menjëherë, duke u ngecur në shtratin e detit.

Atje mbeti i patrazuar, të paktën deri në vitin 2020, kur “British Antarctic Survey” zbuloi lëvizjet e para të bllokut të akullit, i cili përparoi rreth 25 km gjatë tre muajve të verës.

Në vitet në vijim lëvizjet u intensifikuan dhe tani British Antarctic Survey (BAS) ka konfirmuar, pas analizimit të imazheve satelitore të viteve të fundit, se A23a është larguar. Në kohën e publikimit të përditësimit, ajsbergu ishte gati të kalonte majën veriore të Gadishullit Antarktik. Sa i përket shkaqeve të kësaj ndarjeje të papritur, ekspertët thonë se koha e tij kishte ardhur.

Sado ngadalë, të gjithë ajsbergët zvogëlohen në madhësi me kalimin e kohës dhe ka të ngjarë që A23a të jetë bërë mjaft më i vogël, në pjesën e poshtme të tij, duke humbur kontaktin me shtratin e detit dhe filloi lëvizjen. Është po aq e mundshme që ajsbergu është tani në fillimin e një udhëtimi të gjatë që do ta çojë atë të endet nëpër ujërat e Antarktikut derisa të shkrihet.

Për momentin, rreziku më serioz është që ai të rrëzohet në brigjet e ishullit të South Georgia, ku mund të shqetësojë kolonitë lokale të fokave, pinguinëve dhe shpendëve të detit.