Bota Gjermania përgatitet për presidencën e BE, Merkel ka një mesazh për Amerikën...

Gjermania përgatitet për presidencën e BE, Merkel ka një mesazh për Amerikën dhe Rusinë

Kancelarja gjermane Angela Merkel i bëri thirrje Europës të marrë më shumë përgjegjësi në botë dhe shprehu keqardhje që marrëdhëniet me Shtetet e Bashkuara janë të ndryshme nga sa dëshirohet, veçanërisht kur bëhet fjalë për mbrojtjen e mjedisit.

“Ne duhet të punojmë shumë për këtë sfidë të jashtëzakonshme të virusit të ri koronar, por dua gjithashtu diçka më shumë, që Bashkimi Europian, veçanërisht në kohë krize, të tregojë solidaritet global dhe të marrë më shumë përgjegjësi”, tha ajo në një fjalim para fondacionit Konrad Adenauer.

Gjermania do të marrë përsipër presidencën gjashtëmujore të BE nga Kroacia më 1 korrik.

Merkel, i cili do tërhiqet në 2021, foli për përparësitë kryesore të BE-së deri në fund të vitit, në mes të një krize shëndetësore, ekonomike dhe sociale.

“Pandemia do të përkeqësojë konfliktet dhe problemet ekzistuese në një numër vendesh dhe do të paraqesë një sfidë për aftësitë e politikës së jashtme dhe të sigurisë të BE”, shpjegoi ajo.

SHBA, partneri më i rëndësishëm, por…

“Kjo është më shumë një arsye për të mbrojtur vlerat e BE-së, dhe ato janë solidariteti, demokracia, liria, mbrojtja e dinjitetit të çdo qenieje njerëzore”, tha Merkel.

“Evropa mund të dalë nga kriza më e fortë se më parë,” shtoi ajo disa orë pasi Komisioni Evropian shpalosi një plan të rimëkëmbjes.

“Partneri më i rëndësishëm i Evropës janë Shtetet e Bashkuara, por partneriteti është i ndryshëm nga sa dëshirohet, veçanërisht për sa i përket mbrojtjes së mjedisit”, tha ajo.

Kina dhe Rusia

Kancelarja vlerësoi gjithashtu se “interesi strategjik” i BE-së është dialogu me Kinën, pavarësisht nga ngjarjet aktuale në Hong Kong, ku, sipas mendimit të saj, parimi i “një vendi, dy sisteme” duhet të zbatohet akoma.

Marrëdhëniet me Rusinë gjithashtu duhet të “pushtojnë” presidencën gjermane, tha Merkel.

Ajo akuzoi Moskën për përdorimin e mjeteve hibride për të mbështetur një regjim kukulla siç ai në Ukrainën lindore dhe për sulmin ndaj demokracive perëndimore, përfshirë Gjermaninë.