Opinione “Jam njeriu i fundit që pacientët shohin…”

“Jam njeriu i fundit që pacientët shohin…”

Rrëfimi në “Washington Post” i Cory Deburghgraeve, anestezistit 33-vjeçar amerikan

Unë mund të jem personi i fundit që disa prej këtyre pacientëve shohin, ose zëri i fundit që dëgjojnë. Shumë njerëz nuk do të dalin kurrë prej respiratorit. Ky është realiteti i këtij virusi. Unë e detyroj veten të mendoj për këtë për disa sekonda çdo herë që shkoj në terapinë intensive për të bërë një intubim.

Kjo është krejt puna ime tani. Airways. Rrugët e frymëmarrjes, koronavirus. Punoj 14 orë në ditë dhe gjashtë netë në javë. Kur pacientët nuk arrijnë të marrin oksigjen mjaftueshëm në rrugë natyrale, unë u vendos një tub poshtë rrugëve të frymëmarrjes, në mënyrë që t’i vendos respiratorin. Ai blen kohën e trupit të tyre për të luftuar virusin. Kjo gjithashtu është ndoshta procedura më e rrezikshme që një mjek mund të bëjë kur bëhet fjalë për ekspozimin personal. Unë afrohem disa centimetra larg fytyrës së pacientit. Përkulem mbi gojën e tij, duke i vendosur gishtat në mishrat e dhëmbëve, për ti hapur rrugët e frymëmarrjes. Ajo çfarë duhet është një kollë. Një shaka. Nëse ndonjë gjë shkon keq, mund të ketë një dhomë plot me virus.

Pra, ka një mundësi që të sëmurem. Ndoshta një mundësi. Unë nuk e di. Kam gjendjen time për këtë situatë, por përpiqem të mos ndalem gjatë.

Deri para disa javësh, unë isha anestezist që njerëzit shihnin kur bëheshin me fëmijë. Do të bëja pesë deri në shtatë lindje në ditë, kryesisht seksione C dhe epidurale. Ne jemi një spital i madh shtetëror në Universitetin e Illinois-Chicikago, dhe bëjmë ndërhyrje me rrezik të lartë. Jam trajnuar të jem personi më i qetë në dhomë. Na mësojnë për këtë: “Mos u mbështet vetëm në medikamente për të qetësuar një person. Përdorni zërin tuaj, kontaktin tuaj sy me sy, tërë sjelljen tuaj. ” Ne iu transmetojmë njerëzve mendime pozitive dhe i ndihmojmë të kenë durim gjatë pritjes. Kjo tingëllon banale, por funksionon.

Ekipi ynë pati një takim më 16 Mars për të kuptuar strategjinë që do të ndiqnim, pasi ishte e qartë se ku po shkonte situata. Chicikago tashmë është një pikë e nxehtë. Pavioni ynë i terapisë intensive është pothuajse mbushur me pacientë kovidë. Pavioni i Terapisë Intensive në  pediatri është pastruar dhe është gati për të qenë në dispozicion nëse kemi tejmbushje me pacientë. Vala po fillon të rritet, dhe ne kemi nevojë për të kufizuar ekspozimin tonë ose edhe stafi ka për të përfunduar si pacientë dhe  do të kemi mungesë stafi. Të gjithë janë pajtuar në thelb se duhet t’ë intubojmë një person gjatë ditës dhe një tjetër gjatë natës, dhe nisa të mendoj: Unë jam 33 vjeç. Nuk kam fëmijë në shtëpi. Unë nuk jetoj me të afërm të moshuar. Rreth një orë pas takimit, i dërgova një email shefit tim. “Jam i lumtur që e bëj këtë. Unë jam personi i duhur”.

Tani aparati që funksionon për ata që më kërkojnë është i fikur gjatë gjithë natës. Ora nëntë, mesnatë, 2, pastaj përsëri në 3:30. Shumicën e kohës e kaloj duke intubuar persona të ndryshëm në një turn. Javën tjetër ose javën pas kësaj, parashikimi i statistikave thotë se mund të jenë 10 intubime në turn.

Është një procedurë e zakonshme. Intubimet janë rutinë për ne, të paktën në shumicën e kohës. Ju mund të keni realizuar me sukses procedurën brenda 10 ose 15 sekondash nëse gjithçka shkon si duhet. Por kur merresh me një pacient që nuk po mbushet me oksigjen mjaftueshëm – i cili është në një pike kritike – çdo sekondë bëhet vendimtare.

Cory Deburghgraeve me veshje mbrojtëse për të hyrë në terapinë intensive

Sapo njoftohem, marr çantën e shpinës me medikamente dhe veshjen mbrojtëse e vrapoj drejt shkallëve. Nuk ka kohë të presësh ashensorin. Ngjitem në katin e dytë tek Terapia Intensive dhe futem në veshjen e astronautit, jashtë dhomës: maskë, mburojë për fytyrën, kapuç, kapuç sekondar, veshje, filtër ajri personal, dy grupe dorezash të dezinfektuara. I rregulloj të jetë një veshje e tërë, sepse disa herë veshja është ngritur lart dhe më ka ekspozuar kyçet e dorës. Ka kaq shumë mundësi për të kontaminuar veten. Unë monitoroj rrahjet e zemrës time, dhe kjo shkon nga 58 në 130 në kohën kur hyj në terapinë intensive. Ndjehem i stresuar dhe kam shumë nxehtë brenda veshjeve mbrojtëse. Po mundohem të mos e tregoj.