Bota “Krijesa më vdekjeprurëse në planet”, pse Bill Gates u ka shpallur luftë...

“Krijesa më vdekjeprurëse në planet”, pse Bill Gates u ka shpallur luftë mushkonjave?

“Krahasuar me kafshimin peshkaqenit, pickimi i mushkonjave duket mjaft i butë. Por realiteti është se unë kam shumë më tepër frikë nga një mushkonjë e vogël sesa një peshkaqen i bardhë. Dhe frika ime bazohet në të dhëna. Mushkonjat dhe sëmundjet që ato bartin vrasin më shumë njerëz në një ditë sesa vrasin peshkaqenët në 100 vjet”.

Kjo është hyrja e shkresës së fundit që Bill Gates i dërgoi grupit “Gates notes, The Insider Edition”, një grup me miliona anëtarë nga e gjithë bota, të cilët janë të informuar për çështjet që shqetësojnë një nga më të pasurit dhe më të shumtët njerëz të fuqishëm në botë.

Në këtë shënim të fundit, Bill Gates e kthen diskutimin në një nga temat e tij “të preferuara”: mushkonjat, të cilat ai i përshkruan si “krijesat më vdekjeprurëse në planet”.

“Çdo vit, më pëlqen të tërheq vëmendjen te krijesa më vdekjeprurëse në botë – së bashku me shkencën dhe inovacionin e pabesueshëm që po mobilizohet për të mposhtur sëmundjet që ajo përhap”, vazhdon shënimi. “Këtë javë, unë po ndaj histori në blogun tim rreth njerëzve që udhëheqin këtë luftë, ku ata po përqendrojnë përpjekjet e tyre, teknologjinë që po përdorin për të patur një ndikim, dhe pengesat që ekzistojnë ende në rrugë”.

Më pas, Bill Gates paraqet katër përpjekjet më të fundit në betejën kundër mushkonjave.

Rëndësia e nuhatjes

Kompania holandeze DSM-Firmenich është një nga prodhuesit më të mëdhenj të aromave në botë. Tani, ai po studion mundësinë e mbushjes së produkteve të caktuara me erëra që largojnë mushkonjat.

Në laboratorët e kompanisë në Gjenevë, të cilat Bill Gates i ka vizituar në të kaluarën, studiuesit po përpiqen të zhvillojnë produkte të përditshme si sapuni dhe detergjenti për larjen e rrobave me aroma që do të zgjasin dhe do të mbajnë larg mushkonjat, gjë që po rezulton të jetë mjaft komplekse.

“Unë jam optimist se krijuesit e aromave në Gjenevë do të gjejnë një mënyrë,” shkruan Gates. “Fondacioni Gates po mbështet kërkimin e tyre me shpresën se një ditë, njerëzit në zonat me rrezik të lartë do të kenë më shumë mbrojtje nga mushkonjat pa pasur nevojë të bëjnë ndonjë punë shtesë ose të shpenzojnë para shtesë”.

Mushkonjat e mutuara

Kompania bioteknike Oxitec po zhvillon mushkonja të modifikuara gjenetikisht për të luftuar llojin e ri të mushkonjave An. Stephensi, i cili lulëzon në qytete dhe migroi në Afrikë nga Azia Jugore dhe Gadishulli Arabik dhe që nëse lihet i pakontrolluar, kërcënon 126 milionë njerëz në Afrikë me rrezikun e malaries.

Kompania po punon me qeverinë e Xhibutit për të zbatuar një program që do të prezantojë mushkonjat mutante në vend me synimin për të zhdukur Anin e rrezikshëm Stephens.

Gjenomi i tyre

Gjatë shekujve, njerëzit kanë bërë përpjekje sistematike për të shfarosur mushkonjat, por pa sukses.

Në Institutin Wellcome Sanger të Britanisë, studiuesja Mara Lawniczak po përpiqet të kuptojë se si gjenomet e llojeve të ndryshme të mushkonjave kanë ndryshuar në përgjigje të përpjekjeve njerëzore për t’i vrarë ato.

Ajo gjithashtu përpiqet të krijojë një pamje të asaj që pret e ardhmja: “Sa shpejt mund të evoluojnë mushkonjat? Dhe ndërsa përdorim armë të reja kundër tyre, sa shpejt do t’i kapërcejnë ata?”

Shkenca afrikane

Qendra për Kërkime mbi Sëmundjet Infektive (CRID), një institucion kërkimor jofitimprurës në Yaounde, Kamerun, synon të eliminojë malarian nga qytetarët e Kamerunit.

Qendra ka marrë fonde nga Fondacioni Gates, mbledh mostra mushkonjash nga rajone të ndryshme të vendit dhe kryen kërkime në laboratorët e saj më të avancuar.