Extra Lufta më e shkurtër në histori: Zgjati më pak se 40 minuta

Lufta më e shkurtër në histori: Zgjati më pak se 40 minuta

Konflikti më i shkurtër në histori ka zgjatur më pak se 40 minuta (38 për të qenë më të saktë) dhe u zhvillua në 1896 në Oqeanin Indian, në ujërat e ishullit Zanzibar, midis Perandorisë Britanike dhe një sulltani vendas.

Përplasja ishte pjesë e rivalitetit midis dy perandorive koloniale, britanike dhe gjermane, për kontrollin e Afrikës Lindore. Dhe u përkeqësua nga kundërshtimi i fisnikërisë së Zanzibarit për heqjen e tregtisë së skllevërve, të mbështetur nga britanikët.

Shkëndija u ndez me vdekjen e sulltanit pro-britanik Ḥamad bin Thuwayni më 25 gusht 1896, pro-gjermani Khalid bin Barghash u bë sulltan i Zanzibarit (protektorat anglez që nga viti 1890).

Pallati i sulltanit i bombarduar në luftën Anglo-Zanzibar. Ai u mbrojt nga 2800 burra, shumica e të cilëve ishin rekrutuar nga popullsia civile.

Pas një sërë ultimatumesh, më 27 gusht 1896, Marina Mbretërore vendosi 5 anije dhe filloi të bombardonte ishullin, duke fundosur anijen e vetme të sulltanit.

Pastaj marinsat mbretërorë pushtuan Pallatin Mbretëror dhe sulltani u dorëzua duke u strehuar në atë që tani është Tanzania, atëherë një koloni gjermane.