Kryesore Pse Greqia ka kaq pak të vdekur dhe të prekur nga Covid...

Pse Greqia ka kaq pak të vdekur dhe të prekur nga Covid 19?

Në letër, në fund të shkurtit, Greqia u paraqit si viktima ideale e pandemisë: sistemi i saj shëndetësor është i gjymtuar nga një dekadë e shkurtimeve të egra dhe zakonet sociale çojnë në të jetuarit jashtë, në kontakt me të huajt. Mjedisi ideal për përhapjen e një virusi. Rezultati dukej të ishte një shkallë e lartë e pashmangshme e infeksioneve, duke rezultuar në një ngopje të shpejtë të kapacitetit të reagimit në spital dhe, më në fund, një vdekshmëri tragjike, shumë të lartë.

Përkundrazi, midis vendeve të prekura, Greqia duket se është një nga ato që ka reaguar më së miri. Pse? Ndoshta merita është të mësosh nga Italia.

Kryeministri Kyriakos Mitsotaki ka qenë i kujdesshëm dhe mbi të gjitha modest. “Shkalla e përhapjes së virusit është relativisht inkurajuese”, tha ai CNN. Të paktën për një herë, Greqia po jep mësime për drejtuesit e klasës së Evropës Veriore. Që nga dita e djeshme, ishin 81 viktima të Covid-19 dhe 1832 u infektuan. Në raport me popullsinë, kjo është një përqindje shumë e ulët. Në Hollandë ka 1122 të infektuar çdo milion banorë, në Gjermani 1200, në Austri 1400, në Belgjikë 1447, në Greqi vetëm 163.

Ditët e çmuara të avantazhit

Rasti i parë i Covid-19 në republikën helene doli më 27 shkurt, gjashtë ditë pas çështjes së parë italiane. Por në vend që të priste viktimat e para, Athina miratoi një përgjigje “italiane” me mbylljen e shkollave dhe ndalimin e demonstratave publike. Një reagim që parashikonte që distancimi shoqëror që atëherë praktikisht të gjitha vendet e tjera të përvetësohej kur, megjithatë, numri i infeksioneve ishte shumë i lartë për ta frenuar. “Shkollat ​​tona – tha Kryeministri Mitsotakis – të mbyllura para se të kishim viktimën e parë. Në shumicën e vendeve të tjera kjo ndodhi një ose edhe dy javë më vonë, kur dhjetëra viktima po qaheshin”.

Një studiues i Kolegjit Imperial me origjinë Greke, Filippos Filippidis, dha shpjegimin e tij në faqen e internetit të Greqishtes Reporter: “Greqia ishte, në një farë kuptimi, me fat që të dëshmonte dramën, ndërsa po zhvillohej në një vend, si Italia, se Athina ndihet afër, e ngjashme dhe e njohur. Evropa nuk e ka marrë seriozisht çështjen kineze sepse “shumë larg” dhe “shumë e ndryshme”. Përkundrazi, për të gjithë grekët, Italia ishte e pamundur të nënvlerësohej. Kështu që qeveria reagoi shpejt dhe në mënyrë më efektive sesa shumica e partnerëve evropianë”.

Edhe fati i mirë gjithashtu ndihmoi. Një shpërthim i mundshëm i sjellë nga pelegrinët që ktheheshin nga Lindja e Mesme u bllokua me kohë, duke e karantinuar të gjithë tragetin, por merita kryesore u shkon vetë grekëve, të cilët, pa parë njerëz që vdesin rreth vetes, ishin në gjendje të respektonin rregullat e sjelljet e imponuara nga qeveria.

“Rezistoni deri pas Pashkëve”

Në Patras, raporton Al Jazeera, e vetmja shkelje e vërtetë e bllokimit ka ndodhur për paradën e Karnavalit në kostume të shekullit të shtatëmbëdhjetë, por ishin ditët e para të izolimit dhe si duket virusi nuk kishte mbërritur akoma. Në mesin e vëzhguesve ka edhe nga ata që zvogëlojnë meritat dhe argumentojnë se mbajtja e infeksionit ishte më e thjeshtë edhe për shkak të densitetit të ulët të popullatës Greke. Në realitet, megjithatë, në Athinë dhe qytete të tjera të mëdha, njerëzit grumbullohen në bare dhe tavolina në natyrë si dhe ndoshta më shumë se në çdo qytet tjetër evropian.

Bashkëpunimi nga Bashkimi Evropian ishte praktikisht edhe këtu. Ne jemi vetëm, përsërisin Grekët, mbi të gjitha duke menduar për bombat kohore, të cilat janë kampe të mbipopulluara të migrantëve në ishuj dhe në kontinent. “Ne duam të dëshmojmë se jemi një vend serioz – thotë Alex Patelis, këshilltar ekonomik i Kryeministrit -. të tregojmë se ne dimë t’i trajtojmë gjërat seriozisht dhe profesionalisht”. Për Nënsekretarin e Mbrojtjes Civile, Nikos Hardalias, pika e kthesës do të jetë pas Pashkëve. Por kurba e ngjitjeve duket se ka filluar në rrafshnaltën e famshme, por në çdo moment ajo mund të ngjitet lart. Për nënsekretarin, drita do të shihet në fund të tunelit nëse njerëzit arrijnë të shmangin tubimet familjare të festave. Rënia e shitjeve të qengjave dhe fëmijëve është inkurajuese./ Corriere della Sera