Bota Pse Kina zotëron kaq shumë tokë në Ukrainë?

Pse Kina zotëron kaq shumë tokë në Ukrainë?

Wall Street Journal paralajmëron se pushtimi rus i Ukrainës po shkakton uri globale dhe një rritje të çmimeve të ushqimeve dhe se ndërprerjet e ardhshme në zinxhirët e furnizimit do të çojnë në edhe më shumë mjerim.

Elisabeth Braw, një studiuese në Institutin Amerikan të Ndërmarrjeve, paralajmëroi se shumë vende po kuptojnë se duhet të kultivojnë më shumë tokë për të siguruar ushqim. Megjithatë, ata po bëjnë atë që Ukraina ka bërë tashmë duke i shitur Kinës pjesën më të madhe të tokës bujqësore më të mirë për ta përdorur për të ushqyer popullsinë e saj.

Sipas saj, Kina bleu pothuajse një të dhjetën e tokës së punueshme të Ukrainës. Ajo shtoi se vendet e përfshira duhet të jenë të kujdesshëm ndaj atyre që duan të blejnë tokë bujqësore, siç bëjnë me blerësit e mundshëm të teknologjisë së ndjeshme.

Ajo vuri në dukje se në vitet e fundit, kinezët kanë blerë tokë bujqësore në vende të ndryshme, nga SHBA, Francë, Vietnam, deri në Ukrainë.

Konkretisht në Ukrainë, në vitin 2013, Pekini bleu 9 për qind të tokës bujqësore pjellore, e cila është e barabartë me 5 për qind të territorit të përgjithshëm të vendit, me një qira 50-vjeçare. Midis 2011 dhe 2020, Kina bleu gati 7 milionë hektarë tokë bujqësore në mbarë botën.

Braw thotë se deri në prill, çmimet e ushqimeve me shumicë u rritën me 18 për qind krahasuar me një vit më parë, si rezultat i pushtimit rus të Ukrainës.

Sipas saj, ishte rritja më e madhe 12-mujore në pothuajse pesë dekada. Ajo sugjeroi se Kina do të donte të blinte më shumë tokë të huaj, duke qenë se ajo ka rreth 21 për qind të popullsisë së botës, por vetëm 7 për qind të tokës bujqësore prodhuese.

Studiuesja vuri në dukje se fati i Ukrainës tërheq vëmendjen ndaj rrezikut që një vend tjetër të menaxhojë një pjesë të territorit të dikujt. Ndërsa Kievi mund të jetë i kujdesshëm, duke pasur parasysh se aleati i Rusisë kontrollon territorin e saj, ai duhet të shqetësohet gjithashtu se Kina mund të heqë dorë papritur nga zotërimet e saj, duke përkeqësuar problemet ekonomike të Ukrainës.

Ajo iu referua një projektligji të SHBA-së që propozon të ndalojë kompanitë kineze, ruse, iraniane dhe koreano-veriore të blejnë toka bujqësore në SHBA. Ajo tha se një mbikëqyrje e tillë duhet të shoqërohet me përpjekje për të blerë tokë nga Kina dhe çdo rival tjetër strategjik, sepse lejimi i fuqive armiqësore të zotërojnë toka bujqësore është bërë shumë e rrezikshme.

Në fund të tekstit, ajo paralajmëroi se kërkesa për tokë të punueshme do të rritet me ndryshimet klimatike. Në të njëjtën kohë, konfrontimi gjeopolitik do të çojë në ndërprerje të mëtejshme në zinxhirët e furnizimit me ushqime.