Bota The Economist: Pse Kombet e Bashkuara nuk i ndalojnë dot luftërat në...

The Economist: Pse Kombet e Bashkuara nuk i ndalojnë dot luftërat në botën arabe

The Economist ka botuar një analizë të dështimit të Kombeve të Bashkuara për të zgjidhur konfliktet e Lindjes së Mesme.

Trembëdhjetë të dërguar specialë të dështuar

Që nga viti 2011, shkruan media e njohur prestigjioze britanike, Kombet e Bashkuara kanë emëruar trembëdhjetë dërgues specialë në përpjekje për të zgjidhur luftërat e Lindjes së Mesme: katër në Siri, gjashtë në Libi dhe tre në Jemen. Të gjithë dështuan.

KB mund të ruajë, por nuk mund të bëjë paqe

Në shumë raste, KB ka arritur të ruajë paqen. Në Qipro, megjithëse konflikti nuk ka përfunduar ende, ndonëse nuk ka pasur viktima që nga vitet ’70. Por, në mënyrë që paqja të ruhet, së pari duhet të vendoset.

Ç’ndodhi me armëpushimin në Siri

Nga 18 armëpushime në afërsi të Damaskut, vetëm tre zgjatën më shumë se një muaj, ndërsa të tjerët zgjatën pak më shumë. Ndërsa Asadi, sipas The Economist, i përdori këto armëpushime për të riorganizuar forcat e tij, sepse ai nuk kishte luftëtarë të mjaftueshëm në ato fronte, ose ata ekzistentë nuk ishin aq të mirë dhe të besueshëm në luftime. Me ndihmën e KB, Asad arriti armëpushimin e sipërpërmendur dhe pastaj detyroi forcat e opozitës të dorëzoheshin duke goditur popullsinë civile me uri.

Luftërat e Lindjes së Mesme nuk janë vetëm konflikte të brendshme

Asnjë prej luftërave në Lindjen e Mesme nuk është ekskluzivisht një konflikt me përmasa lokale, shkruan The Economist. Në Siri, Rusia dhe Irani ndërhynë për të ruajtur regjimin e Asadit, ndërsa vendet e Gjirit ndihmuan grupet e opozitës në Siri dhe shkatërruan Jemenin me ndihmën e SHBA. Ekziston një anarki e tillë dhe në Libi që edhe Asadi, popullata e të cilit po vdes nga uria, luan një rol të rëndësishëm.

Por KB nuk është në gjendje t’i ndalojë këto ndërhyrje. KB nuk është në gjendje të imponojë një embargo armësh në Siri, ndërsa embargoja në Jemen vlen vetëm për disa grupe, sponsorët e të cilëve nga Teherani përsëri nuk e respektojnë embargon e imponuar. E gjithë kjo sepse aktorët kryesorë të huaj në këto konflikte kanë një veto në Këshillin e Sigurimit të KB.

Kurë e rremë për negociatat

Ish-Përfaqësuesi i Lartë i KB në Siri, Di Mistura, në një deklaratë, e krahasoi veten me një mjek që trajtonte sëmundje të rënda, duke shpjeguar: “Ju nuk mund të kuroni gjithçka. Disa vatra janë shumë të vështira për tu trajtuar, por nuk mund të heqësh dorë dhe të përpiqesh të lehtësosh dhimbjen derisa të shërohet“.

Por KB në përgjithësi nuk arrin t’i sjellë “të sëmurët” në shërim. Dhe, për shkak se nuk është në gjendje të imponojë një embargo armësh, KB po negocion aspekte që nuk kanë asnjë lidhje me realitetin.