Kuriozitete A është helmuese sipërfaqja e Marsit?

A është helmuese sipërfaqja e Marsit?

Sipërfaqja e Marsit përmban një përzierje toksike të përbërjeve kimike oksiduese që rrezatimi intensiv ultravjollcë do të shndërrohej në baktericid të fuqishëm, të aftë për të vrarë çdo organizëm të gjallë në një kohë të shkurtër, sipas një studimi të Qendrës për Astrobiologjinë e Universitetit të Edinburgut të publikuar në “Scientific Reports”.

Në simulimet e kryera në laborator, studiuesit u fokusuan tek perkloratet, oksidantë të fuqishëm të zbuluar në Mars disa vite më parë, tek oksidet e hekurit dhe peroksidi i hidrogjenit, të pranishëm edhe në Planetin e Kuq, shkruan focus.it.

Duke i ekspozuar këto elemente ndaj rrezeve ultravjollcë të ngjashme me ato që godasin sipërfaqen e Marsit, shkencëtarët kanë zbuluar se bakteret vriten shumë shpejt.

Sipas studiuesve, për të gjetur një jetë (të mundshme) marsiane do të ishte e nevojshme të gërmohej të paktën dy ose tre metra nën sipërfaqe, ku organizmat mund të mbijetonin të mbrojtur dhe të mbrojtur nga rrezatimi.