Kryesore Anija kozmike Orion e NASA-s arrin në Hënë, 50 vite pas Apollos

Anija kozmike Orion e NASA-s arrin në Hënë, 50 vite pas Apollos

Kapsula Orion e NASA-s arriti në Hënë të hënën. Është hera e parë që një kapsulë hapësinore viziton Hënën që nga programi Apollo i NASA-s 50 vjet më parë dhe përfaqëson një moment historik masiv në fluturimin testues prej 4 miliardë eurosh që filloi të mërkurën e kaluar.

Kamerat e kapsulës dërguan një fotografi të botës – një rruzull i vogël blu i rrethuar nga errësirë.

“Pika jonë e zbehtë blu dhe 8 miliardë banorët e saj njerëz po shfaqen tani”, tha komentatorja e “Mision Control”, Sandra Jones.

Kapsula u përshpejtua shumë përtej 8,000 km/h pasi rifitoi kontaktin me radio, tha NASA. Më pak se një orë më vonë, Orioni u ngjit mbi bazën e “Qetësisë”, ku Neil Armstrong dhe Buzz Aldrin zbarkuan më 20 korrik 1969.

“Kjo është një nga ato ditë për të cilat keni menduar dhe folur për një kohë të gjatë,” tha drejtori i fluturimit Zeb Scoville.