Extra Ecja e shpejtë ngadalëson plakjen

Ecja e shpejtë ngadalëson plakjen

Një shëtitje e shpejtë për t’u plakur shëndetshëm.

Nuk është thjesht një rregull i sensit të përbashkët, por tashmë është i certifikuar shkencërisht nga një publikim i bërë nga Universiteti i Veronës.

Studimi, i publikuar në “International Journal of Molecular Sciences”, identifikon tendencën e molekulës mIR-146b dhe mënyrën se si ta frenojmë atë për të arritur “plakje të shëndetshme”.

Megjithëse miR-146b është eksploruar në shumë kushte patofiziologjike. Studimi pilot i universitetit të Veronës theksoi për herë të parë efektet e tij në plakje dhe proceset e tij degjeneruese.

Studimi tregon se aktiviteti fizik i personalizuar ngadalëson aktivitetin molekular të plakjes, proceset degjenerative të lidhura me moshën dhe rrit vetëprodhimin e lëngut synovial.

Për të identifikuar këtë shënues të plakjes tek njerëzit, u hulumtua aktiviteti i miR-146b-5p që qarkullonte në gjak.

Rezultatet treguan se qarkullimi i miR-146b është më i lartë në gjininë femërore sesa në gjininë mashkullore. Tek meshkujt kjo rritje u bë e dukshme rreth moshës 42 vjeçare dhe më pas tregoi një tendencë relativisht konstante.

Kjo sugjeron që plakja mund të ndikojnë në praninë e miR-146b në qarkullimin e gjakut, ndoshta me origjinë nga inde të ndryshme.

Mënyra e jetesës së ulur në shoqërinë moderne prodhon ndryshime të ndryshme në bazë të sëmundjeve kronike-degjenerative dhe aktiviteti fizik përfaqëson një mjet të dobishëm për elasticitetin njerëzor, duke kundërshtuar rrezikun e sëmundjeve kronike.