Bota Kuba ka një kryeministër për herë të parë pas 40 vitesh

Kuba ka një kryeministër për herë të parë pas 40 vitesh

Për herë të parë pas më shumë se 40 vitesh, në Kubë është emëruar Kryeministri i vendit. Presidenti Miguel Diaz-Canel ka emëruar në këtë detyrë Manuel Marrero Cruz, që ka mbajtur detyrën e ministrit të Turizmit. Posti i Kryeministrit në Kubë është caktuar për herë të parë në vitin 1976 nga lideri i atëhershëm i vendit, Fidel Castro.

56-vjeçari Marrero do të marrë disa kompetenca që aktualisht i ka Presidenti i Kubës. Gazeta online “Cubadebate” e drejtuar nga shteti, shkruan se Kryeministri i Kubës do të jetë dora e djathtë e Presidentit për çështjet administrative.

Megjithatë, kritikët thonë se emërimi i një Kryeministri në Kubë është thjesht fasadë, sepse sipas tyre, Partia Komuniste dhe Ushtria mbeten dy institucionet e vetme vendimmarrëse reale në ishull. Manuel Marrero Cruz u votua unanimisht nga deputetët në Asamblenë Kombëtare të Kubës.

Në vitin 2004 ai u emërua ministër i Turizmit të Kubës nga Fidel Castro dhe që prej atëherë ishulli ka njohur rritje në industrinë e turizmit, që është sektori më i rëndësishëm për ekonominë e Kubës.

Me emërimin e tij si Kryeministër, është e paqartë nëse do të vazhdojë të jetë në krye të Ministrisë së Turizmit.