Kuriozitete “Les Etoiles”, 1946: Shqiptarët dhe metodat e tyre tradicionale të mjekimit

“Les Etoiles”, 1946: Shqiptarët dhe metodat e tyre tradicionale të mjekimit

Nga Aurenc Bebja*, Francë

“Les Etoiles” ka botuar, të martën e 2 prillit 1946, në faqen n°2, një shkrim në lidhje me metodat tradicionale të mjekimit të përdorura në Shqipëri, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar:

Një lëkurë kafshe që shëron.

“Shqiptarët përdorin metoda mjaft të veçanta për të trajtuar sëmundjet e mushkërive. Sipas rastit, i sëmuri duhet të veshë një lëkurë dhie ose deleje të sapo therur.

I sëmuri mund të shërohet gjithashtu duke vendosur gota thithëse në të gjithë trupin dhe duke i shkaktuar atij rrjedhje të bollshme gjaku.

Rakia, një pije e fermentuar, përdoret gjithashtu duke e fërkuar mbi lëkurë.

Sa për infektimin e thonjve (gishtave), ekziston diçka shumë e lehtë për t’i kuruar. Mjafton t’i mbështillni me gjethe të lagura preshi.

Këto ilaçe mund të sigurohen fare lehtë, sepse ato rrjedhin nga burimet natyrore të vendit. Madje është e vështirë të gjesh gjithmonë një mjek, sepse Shqipëria ka vetëm 150 të tillë për 1.250.000 banorë.”

*Burimi: Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania