Kosova NATO njofton shtimin e trupave në Kosovë

NATO njofton shtimin e trupave në Kosovë

Shefi i NATO-s, Jens Stoltenberg, ka njoftuar përmes një postimi në Twitter se do të ketë një shtim të forcave të KFOR-it në Kosovë.

Stoltenberg thekson se aleatët e NATO-s në mbledhjen e kësaj të premteje shprehën shqetësim të thellë për situatën në Kosovë dhe ranë dakord për shtimin e forcave në Kosovë.

“Aleatët e NATO-s u takuan sot dhe shprehën shqetësim të thellë për tensionet në veri të Kosovës. Misioni i KFOR i NATO-s gjithmonë do të ndërmarrë veprimet e nevojshme për të ruajtur një mjedis të sigurt dhe të sigurt dhe lirinë e lëvizjes për të gjithë”, shkruan Stoltenberg.

Ndërkohë që në njoftimin zyrtar të NATO-s krahas konfirmimit për shtimin e trupave i bëhet thirrje Kosovës dhe Serbisë që të vijojnë procesin e dialogut.

Vendimi i NATO-s vjen pesë ditë pas ngjarjeve të ndodhura në manastirin e Banjskës, ku humbi jetën edhe efektivi i policisë së Kosovës, Afrim Bunjaku.

Deklarata e NATO-s:

“Misioni KFOR i NATO-s ka një prani të dukshme në mbarë Kosovën. Ne gjithmonë do të ndërmarrim të gjitha veprimet e nevojshme për të ruajtur një mjedis të sigurt dhe për të siguruar lirinë e lëvizjes për të gjithë njerëzit që jetojnë në Kosovë. Ne e bëjmë këtë në mënyrë të paanshme dhe në përputhje me mandatin tonë nga OKB-ja.

Që nga maji, ne kemi përmirësuar praninë dhe qëndrimin e KFOR-it.

Vetëm dje Këshilli i Atlantikut të Veriut autorizoi forca shtesë për të adresuar situatën aktuale. Ne gjithmonë do të vazhdojmë të sigurohemi që misioni ynë të ketë burimet dhe fleksibilitetin e nevojshëm që KFOR-i të përmbushë mandatin e tij. Ne jemi të gatshëm të bëjmë rregullime të mëtejshme në qëndrimin e KFOR-it, sipas nevojës.

KFOR-i vazhdon të koordinohet ngushtë me të gjitha palët relevante të interesit në Beograd dhe Prishtinë, si dhe me Misionin e BE-së për Sundimin e Ligjit (EULEX), OSBE-në, Misionin e OKB-së në Kosovë dhe komunitetin diplomatik.

U bëjmë thirrje të gjitha palëve që urgjentisht të shkojnë drejt depërshkallëzimit. Ne vazhdojmë t’i bëjmë thirrje Beogradit dhe Prishtinës që të angazhohen në dialogun e lehtësuar nga BE-ja, si mënyra e vetme për të zgjidhur çështjet e pazgjidhura dhe për të arritur zgjidhje që respektojnë të drejtat e të gjitha komuniteteve. Ky është çelësi për sigurinë e qëndrueshme në Kosovë dhe stabilitetin në rajon”.