Kryesore SHBA me ‘dorë të hekurt’, do shpallë ‘non grata’ 50 politikanë dhe...

SHBA me ‘dorë të hekurt’, do shpallë ‘non grata’ 50 politikanë dhe biznesmenë nga vende të Ballkanit në janarin e vitit që po vjen

Instituti për Siguri Ndërkombëtare në Beograd përmes një njoftimi në “Twitter” ka paralajmëruar se gjatë janarit të vitit 2022, Shtetet e Bashkuara të Amerikës do të vendosin sanksione ndaj 50 politikanëve e biznesmenëve në Ballkan.

Sipas Danas, Orhan Dragash, drejtor i Institutit Ndërkombëtar të Sigurisë thotë se janë rreth 50 persona dhe se këto janë sanksione të synuara ndaj individëve dhe jo ndaj shtetit.

Sipas tij, “në bazë të ligjit Magnitski do të vendosen sanksione ndaj një pjese të komunitetit politik dhe afarist në Serbi, Shqipëri, Mal të Zi dhe Kosovë”.

“Këto janë sanksione individuale që prekin ata kundër të cilëve drejtohen dhe japin rezultate. Në Bullgari u treguan shumë efektive, ku në listën e sanksioneve ishin 50 persona dhe kompani të afërta me Bojko Borisovin. Dhe ju mund të shihni se ai humbi në mënyrë dramatike zgjedhjet“, tha ai.

Shpallja e sanksioneve është në përputhje me atë që tha së fundmi Gabriel Escobar, i dërguari special i SHBA-së për Ballkanin Perëndimor. Sipas tin është e qartë se sanksionet ndaj politikanëve janë një opsion realist.

Gjatë vizitës së Escobarit në Mal të Zi, u theksua se Departamenti i Shtetit po shqyrtonte vendosjen e sanksioneve ndaj zyrtarëve dhe autoriteteve aktuale dhe ish-malazeze për rrezikim të paqes dhe stabilitetit në rajon dhe lidhjeve me korrupsionin.