Kryesore Von der Leyen: Nacionalistët s’na shkatërrojnë dot, Ballkani Perëndimor, i yni!

Von der Leyen: Nacionalistët s’na shkatërrojnë dot, Ballkani Perëndimor, i yni!

Presidentja e re e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen, tha të mërkurën se nacionalistët dhe populistët nuk do të shkatërrojnë mënyrën evropiane të jetës, siç quhet një nga portofolet në komisionin e saj të ri.

Emri ka tërhequr kritika, veçanërisht nga liberalët evropianë dhe të gjelbrit, të cilët thonë se ka shumë të bëjë me mbrojtjen e Evropës nga emigrantët e paligjshëm.

“Nuk ka dyshim se cili është ‘një mënyrë evropiane e jetës’. Ne kurrë nuk do të lejojmë që nacionalistët dhe populistët, të cilët duan të shkaktojnë ndarje dhe shkatërrojnë Bashkimin Evropian, të marrin mënyrën tonë të jetës evropiane tek ne”, i tha ajo Kongresit të Partisë Popullore Evropiane (EPP) në Zagreb.

“Unioni ynë bazohet në respektimin e dinjitetit njerëzor, lirisë, demokracisë dhe barazisë. Ne gjithmonë do të mbrojmë mënyrën tonë të të jetuarit evropian”, shtoi politikania gjermane.

Parlamenti Evropian do të aprovojë Këshillin e ri Europian javën e ardhshme dhe “qeveria” e re evropiane pritet të marrë detyrën në 1 dhjetor.

Duke iu referuar zhvillimit më të fundit delikat në Union, negociatave, ajo ofroi një garanci për hapjen e tyre, për një Ballkan Perëndimor në Europë.

“Ne ndajmë të njëjtin kontinent, histori, kulturë dhe jemi në të njëjtën familje politike. Unë ju siguroj që ne qëndrojmë pranë jush, në mënyrë të pavarur nga të gjitha proceset. Ne qëndrojmë pranë jush dhe duam që ju të jeni sa më afër meje”, tha ajo.