Shëndet 12 fakte interesante për gjalpin e kikirikut

12 fakte interesante për gjalpin e kikirikut

1- Për të bërë një kavanoz me gjalpë kikiriku nevojiten rreth 700 kikirikë.

2- SHBA-ja është prodhuesja dhe konsumatorja më e madhe e gjalpit të kikirikut në botë. Wisconsin është prodhuesi më i madh u gjalpit të kikirikut në Amerikë.

3- Një amerikan konsumon rreth 3 kg gjalpë kikiriku në vit

4- Mbi 90% e familjeve në Amerikë konsumojnë gjalpë kikiriku

5- Rreth 800 milionë dollarë shpenzohen për gjalpë kikiriku në SHBA çdo vit.

6- Dy prej ish-presidentëve amerikanë, Thomas Jefferson dhe Jimmy Carter, ishin fermerë kikirikësh dhe kanë kontribuar shumë në prodhimin e gjalpit të kikirikut në SHBA.

7- Biznesi i gjalpit të kikirikut zë mbi 4 miliardë dollarë të GDP-së në SHBA.

8- Sasia e gjalpit të kikirikut që hanë çdo vit amerikanë do të mbushte “Grand Canyon”, madje dhe do të tepronte.

9- Një fëmijë amerikan konsumon rreth 1500 sanduiçë me gjalpë kikiriku nga shkolla fillore deri në gjimnaz.

10- Ekziston një fobi që lidhet me gjalpin e kikirikut. Ka njerëz që kanë frikë se gjalpi do t’i mbetet në qiellzë dhe kjo fobi quhet Arachibutyrophobia.

11- Rreth 10 miliardë sanduiçë me gjalpë kikiriku me sasinë e gjalpit të kikirikut që konsumojnë amerikanët në vit

12- Gjalpi i kikirikut përmban mbi 30 elementë ushqyes dhe kuron shumë sëmundje.