Extra 5 fakte argëtuese rreth çadrave

5 fakte argëtuese rreth çadrave

A e dini se 10 shkurti është Dita Ndërkombëtare e çadrave? Këto sende të zgjuara do t’ju mbrojnë nga shiu dhe ju nuk do të lageni gjatë gjithë ditës.

Por le të shohim disa fakte interesante të çadrave:

Ne të gjithë përdorim një çadër për tu mbrojtur nga shiu dhe kjo ndodh për shkak se çadra është kundër ujit, kështu që ne nuk prekemi nga shiu. Por ekziston një model tjetër i çadrës që një pjesë e njerëzve, por kryesisht moshat e mëdha i  përdorin ato për tu mbrojtur nga rrezet e forta të diellit. Dhe kjo quhet “çadër dielli”, e cila mund të përdoret gjatë ditëve të plazhit ose mund të mbahen në ditët verore apo në ditët shumë të nxehta.

Çadrat tradicionale të diellit, ndryshe nga çadrat e rregullta, nuk janë kundër ujit. Çadrat e para i dhanë hije popullsisë  së Egjiptit të vjetër mbi 4.000 vjet më parë. Megjithatë, çadrat që janë kundër ujit që njohim sot nuk përdoreshin gjerësisht deri në shekullin e 11-të para Krishtit në Kinë, ku materiali i këtyre çadrave ishte e bërë me letër të hollë, dylli dhe llaku. Të dyja kulturat do të përhapnin ndikimin e çadrave në mbarë botën, pasi tregtarët do të bënin përshtypje popullit të shumë kombeve duke i demonstruar ato në udhëtimet e tyre.

Ndërsa Brad ishte i pari amerikan në Amerikë për të patentuar shpikjen, çadra e palosshme tashmë ishte mjaft e zakonshme në Evropë dhe kishte qenë për mbi 30 vjet. Ajo se si një çadër realizohet ka ndryshuar shumë gjatë viteve.

Çadrat e viteve 1800 përdorën kockat e balenave për prodhim, por sot ne përdorim aluminin dhe tekstilin me fije qelqi. Veshjet moderne me përbërje nylon dhe me përbërje sintetike kundër uji gjithashtu kanë zëvendësuar materialet tradicionale (mëndafsh, gjethe dhe pupla) për të realizuar tendën e çadrës.

Për shekuj evropianët e konsideronin çadrën si një akses femëror, deri në vitin 1750, kur zotërinjtë angleze Jonas Hanway e popullarizoi çadrën duke e sjellë me vete kudo që shkonte. Ndërsa duronte disa të qeshura në fillim, Hanway përfundimisht theu tabutë e burrave për të përdorur çadrat. Anglishtja do të përvetësonte termin “Hanway” për t’iu referuar një çadre.