Extra 6 ide si t’i edukoni fëmijët të kenë sjellje të mirë

6 ide si t’i edukoni fëmijët të kenë sjellje të mirë

Shpesh dëgjojmë se fëmijët e këtij brezi janë shumë më kokëfortë dhe të llastuar se sa brezi i fëmijërisë tonë. Megjithatë kur mendojmë diçka të tillë, një krahasim të njëjtë duhet të bëjmë edhe më fëmijërinë tonë dhe fëmijërinë e prindërve tonë. As ajo nuk ka qenë e ngjashme. Në fund të fundit Kjo tregonte nuk është një detyrë e vështirë të disiplinosh fëmijën tuaj. Më poshtë kemi disa këshilla që ndihmojnë prindërit për të mësuar fëmijën të sillet mirë.

Qëndroni të qetë dhe mos reagoni ashpër
Një sjellje e tensionuar mund t’ju bëj të humbisni pikë kur fëmija juaj po bën një sjellje jo të mirë. Situata nuk është në favorin tuaj nëse ju shfaqni zemërim në situata të tilla. Duke shfaqur zemërimin dhe duke reaguar ashpër zvogëloni dallimin mes vetes dhe fëmijëve tuaj. Në vend që të reagoni ashpër ose të bërtisni, bisedoni me fëmijën tuaj se ku ishte shkaku i veprimit që ai ka kryer.

Vendosni vetën në vendin e tyre
Ka patjetër një arsye pse një fëmijë sillet keq. Tek fëmijët e vegjël mund të jetë shkak uria apo lodhja, ndërsa tek fëmijët më të rritur mund të jetë stresi dhe presioni i bashkëmoshatarëve. Po, është një fakt i provuar se edhe fëmijët përjetojnë stres. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të ulesh dhe të përpiqesh të kuptosh arsyen pse fëmija yt nuk po sillet mirë. Mënyra se si reagojnë ndaj gjërave është e rrënjosur në atë që po ndodh në mendjen e tyre.

Diskutoni pritshmëritë tuaja me ta
Ju duhet të kuptoni për çfarë ka nevojë fëmija juaj kur është i zemëruar. Për këtë arsye është shumë e domosdoshme të ulesh dhe të flasësh me fëmijën, për ta kuptuar se për çfarë ka nevojë në ato çaste. T’i pyesni ato se pse po sillen në atë mënyrë, dhe çfarë i ka mërzitur?
Fëmijët nuk janë të pjekur sa për të dalluar atë që është e drejtë dhe e gabuar. Ndonjëherë, ata mund të mendojnë për një lloj sjelljeje të natyrshme dhe normale. Kështu, është përgjegjësi e prindërve për të diskutuar se çfarë presin nga fëmijët e tyre. Jepuni atyre një shpjegim se pse është e gabuar – mos tregoni vetëm një shenjë, po apo jo.

Vendosni kufij dhe paralajmëroni ata për pasojat

Shumë shpesh, arsyeja që fëmijët nuk i binden është se ata nuk i njohin kufijtë e tyre – ata nuk dinë se ku duhet të ndalen. Vendosni disa rregulla në lojë dhe sigurohuni që t’i përmbaheni atyre gjithashtu. Gjithashtu, është e rëndësishme jo vetëm t’i shpërblejmë për një punë të bërë mirë, por edhe t’i bëjmë ato të vetëdijshëm për pasojat e sjelljes së keqe.

Kërkoni respekt
Gjithmonë thuhet se nuk mund ta detyrosh një person të të respektojë, pasi është një ndjenjë që vjen natyrshëm. Megjithatë, me fëmijët, rasti është ndryshe. Ju nuk duhet tu thoni atyre gjithmonë që unë jam prindi juaj, kështu që ju duhet të më respektoni patjetër. Në të njëjtën kohë, është gjithashtu e rëndësishme që ata të kuptojnë pozitën tuaj si prind dhe të qëndrojnë brenda kufijve të tyre. Kur e bëni këtë, jini të patundur dhe të sjellshëm në qasjen tuaj gjatë përcaktimit të rregullave. Nëse një rregull është nuk funksionon , do të jepet një dënim dhe gjithashtu një shpërblim për veprat e mira. Duke ndjekur atë që keni thënë vazhdimisht, do të fitoni besimin e fëmijëve tuaj dhe ata do t’ju shohin si një person i vërtetë.

Jini një model për ta
E fundit por jo më pak e rëndësishme, praktikoni atë që predikoni. Mbani mend, fëmijët tuaj gjithmonë ju shohin. Nëse dëshironi që ata të jenë më aktiv dhe më pak të ngjitur pas ekranin e televizorit, gjeni kohën kohë për të qenë pran tyre. Jini të sjellshëm, kini durim. Tregoni atyre llojin e sjelljes që doni të shihni tek ta dhe të jeni model i tyre. Ata gjithmonë do të duan të jenë si ju.