Aktualitet Baze provokoi me kritikat ndaj profesor Kabos, por gazetarja Edlira Gjoni publikon...

Baze provokoi me kritikat ndaj profesor Kabos, por gazetarja Edlira Gjoni publikon pyetjet që bëhen në Oksford

Analisti Mero Baze ngriti dyshimet e tij rreth pyetjeve të profesor Përparim Kabos para juristëve që po testoheshin për KLGJ-në dhe KLP-në, duke thënë se do ishte kurioz ta dinte nëse profesori i kishte njohur më parë ata.

Jo vetëm Baze, por edhe një pjesë e ndjekësve e komentuesve online, jo vetëm përgjigjet për të cilat kryesisht ranë dakord se qenë skandaloze, morën në gjykim edhe pyetjet e profesorit.

Por gazetarja Edlira Gjoni sjell pikërisht disa nga pyetjet që u bëhen studentëve konkurues në juridik në Oxford dhe Cambridge.

Pyetje të cilat kanë shumë ngjashmëri me natyrën e pyetjeve të Kabos.

KOMENTI I PLOTË I EDLIRA GJONIT:

Edlira Gjoni

Pyetje standarte që ju bëhen studentëve konkurues për të hyrë në juridik në Oxford apo Cambridge: (pasi kanë kaluar testin super të vështirë e specifik për drejtësinë)

– Nëse gruaja ka përsëritur disa herë se nuk i pëlqen reçeli në mëngjes, e burri ia sjell në tavolinë, bashkë me vezën e bukën e thekur, a përbën ky veprim shkak ligjor për të kërkuar divorcin?

– Vajzat dhe djemtë që bëjnë eksplorime (boycsouts), a kanë axhendë politike?

– Cili është libri i fundit jo-ligjor që po lexon?

– Çfarë keni lexuar së fundmi për situatën në Maymar?

– Si mendoni ju, për çfarë shërbejnë semaforët?

– Po të ktheheshe pas në kohë, në cilën do ktheheshe? Pse?

– Cili precedent është më i referuari në Angli?

– Cili gjyqtar u vra ne shek. XVII një ditë para gjyqit? Sa kohë me pas u zgjidh çështja?

Etj, etj, etj.

Pse duhet të merremi me pyetjet? Mos janë gabim edhe këta që ligjin e kanë frymë? (https://sites.google.com/site/oxbridgeinterviewquestions/law)

Jo vetëm që testohet njohuria e prirjet bazë, por me këto pyetje shkohet tek karakteri i njerëzve. Përse ai grup i thjeshtë pyetjesh nxehu Shqipërinë? Kollaj të gënjesh veten. Kollaj gënjehet njeriu në pasqyrë. Por dhimbja është e ashpër, miq. Shumë prej nesh ende nuk shkruajmë shqipen të saktë, nuk dimë deklaratën e pavarësisë, shajmë Skënderbeun, njëri-tjetrin, gënjejmë sy më sy, e nxehemi pse na bëjnë pyetje që çjerrin maskat.

Nuk ndreqet gjë duke fajësuar pyetjet, por duke lexuar, që të mos ngelemi shumë gjatë shoqëri jo-reflektuese me gishtin e fajit nga tjetri.

Dhe meqë jemi këtu, cila është akuza më e madhe që i është bërë ndonjëherë Shqipërisë?

Lexoni, miq. Mos shani! Veçanërisht njëri-tjetrin. Jemi pak për t’u urryer kaq shumë mes vetes.