Shëndet Çfarë është autizmi? Lidhja me vaksinat dhe terapitë

Çfarë është autizmi? Lidhja me vaksinat dhe terapitë

Ajo që ne dimë sot për autizmin, një çrregullim i njohur më shumë se gjashtëdhjetë vjet më parë dhe i vështirë për t’u diagnostikuar, sepse paraqitet me nuanca dhe seriozitet të ndryshëm, dhe në të cilën mbetet shumë për t’u zbuluar

Çrregullimi i njohur si autizëm u identifikua nga psikiatri Leo Kanner. Në një artikull të vitit 1943, ai përshkroi rastet e një dhjetëra fëmijëve, të cilët besonin se kishin karakteristika të përbashkëta.

I para prej tyre, Donald, dukej për shembull

– krejtësisht i pakënaqur në botë dhe njerëzit rreth tij,

– ai nuk luante me fëmijët e tjerë,

– nuk i përgjigjej emrit të tij nëse e thirrin,

– kishte një mani për objekte të radhës,

– dhe shpërthente në trauma të pakontrollueshme nëse rutina e tij e përditshme ndryshohej.

E vështirë për ta njohur  

Më shumë se gjashtëdhjetë vjet nga ky përkufizim ka ende shumë paqartësi rreth klasifikimit të çrregullimit, dhe mbi të gjitha në lidhje me shkaqet e tij. DSM V, botimi i fundit i manualit që përcakton çrregullimet mendore, flet për çrregullimet e spektrit të autizmit për të përshkruar shkallët e ndryshme të ashpërsisë në të cilat mund të ndodhë. Sindroma e Asperger, për shembull, e përkufizuar nga Hans Asperger një vit pas përkufizimit të autizmit, nuk konsiderohet më si një formë e veçantë deri në edicionin e mëparshëm, por një formë e butë e autizmit pa pengesa gjuhësore dhe pa vonesë mendore. Simptomat e autizmit shfaqen zakonisht para moshës tre vjeçare, fillimisht kanë të bëjnë me vështirësitë e gjuhës dhe komunikimit, një vështirësi e dukshme në kontaktin emocional, si me prindërit ashtu edhe me kolegët, nuancat dhe kornizat e paraqitjes mund të jenë mjaft të ndryshme , e cila shpesh e bën diagnozën shumë të vështirë.

Epidemi e vërtetë apo e supozuar

Në vitet e fundit shpesh është folur për një rritje të theksuar të rasteve të autizmit, madje edhe të një epidemie të vazhdueshme: disa sondazhe të kryera në vendet anglishtfolëse kishin treguar një rritje të theksuar të numrit të rasteve në popullsi. Në realitet, këto shifra janë ulur ndjeshëm dhe dyshohet se, më shumë se një rritje e rasteve, ato pasqyrojnë një rritje të diagnozave, për shkak të ndërgjegjësimit më të madh të çrregullimit. Sot vlerësohet se në Itali një prevalencë e besueshme e çrregullimit (disa rajone mbledhin sistematikisht të dhënat e rastit) janë rreth katër në një mijë fëmijë, me çrregullim që ndikojnë, për arsye të panjohura, meshkujt 3 ose 4 herë më shumë se femrat.

Lidhja me vaksinat

Me gjithë mohimet e përsëritura nga komuniteti shkencor, thashethemet kanë vazhduar të qarkullojnë për vite me radhë që për të shkaktuar autizëm mund të jenë disa vaksina pediatrike, zëra të nxitur nga konfuzioni i madh. Në një rast, vaksina kundër fruthit ishte nën akuzë dhe u tregua se ishte një mashtrim i vërtetë: duke falsifikuar të dhënat, një mjek anglez kishte arritur të botonte në një revistë shkencore autoritative hipotezën se vaksina, e cila përmban virusin e gjallë të zbutur, mund të shkaktojë çrregullime karakteristike të zorrëve dhe autizëm. Thiomersal, një eksipient i bazuar në merkur, i cili u përdor për të siguruar sterilitetin dhe ruajtjen e produktit dhe që u hoq nga vaksinat në vitin 1992, jo sepse u tregua i dëmshëm, por me parimin e kujdesit, gjithashtu përfundoi në bankë. Në çdo rast, shumë studime e kanë pastruar atë nga dyshimi.

Shkaqet ende të panjohura

Ende ka shumë paqartësi për shkaqet e çrregullimit. Besohet se ka një komponent gjenetik, dhe të dhënat më të fundit sugjerojnë mundësinë e një dëmtimi organik që ndodh gjatë fazave të zhvillimit të sistemit nervor. Për shembull, një studim vërejti disa anomali në trurin e disa fëmijëve (veçanërisht në arkitekturën e disa zonave të lëvore) që vuajnë nga autizmi, të cilat gjithnjë e më shumë do të mbështeteshin në idenë se problemet ndodhin gjatë zhvillimit të fetusit.

Terapitë e mundshme 

Terapitë që konsiderohen më të dobishme janë ato të natyrës së sjelljes për të përmirësuar jetën shoqërore të fëmijëve dhe zhvillimin e autonomisë së tyre në jetën e përditshme, veçanërisht nëse ato janë ndërmarrë herët. Për llojet e tjera të ndërhyrjes mendohet se ende nuk ka dëshmi. Në vitin 2011, Instituti i Lartë i Shëndetësisë lëshoi udhëzime mbi trajtimet që kanë treguar një efektivitet, i cili pritet të rifreskohet deri në vitin 2015. Në vitet e fundit, vëmendja është përqendruar në hulumtimin mbi rolin e oksitocinës, të ashtuquajturit “hormon dashurie”, i implikuar në modulimin e aspekteve të ndryshme të sjelljes shoqërore, për shembull në sjelljen e nënës dhe vendosjen e lidhjes mes nënës dhe fëmijë, dhe ka shumë për të folur për këtë si një trajtim të mundshëm të çrregullimeve autistike.

Dhe në eksperimentim ekzistojnë disa sprays nazale të bazuara në oksitocinë për të përmirësuar aftësitë sociale të fëmijëve dhe të rriturve me çrregullim. Një koment i kohëve të fundit në revistën ‘Science’ kufizon entuziazmin: megjithëse premtues, ky hulumtim është ende shumë paraprak dhe as roli i oksitocinës në autizëm (nëse nivelet janë më të ulëta në ata që vuajnë prej saj) nuk është i qartë.

Vështirësi të përditshme

Si të menaxhoni fëmijët me autizëm dhe mbi të gjitha mënyrat më të mira për t’i futur ata në një jetë sa më autonome që të jetë e mundur, mbetet një nga problemet që shumica e familjeve të pacientëve po merren në pyetje, të mbledhura në shumë shoqata. Lajmi i fëmijëve të izoluar nuk është i rrallë për shkak se ato janë problematikë dhe të vështirë për t’u menaxhuar dhe filozofia e përfshirjes së këtyre fëmijëve në shkollë ka shumë vështirësi, për të mos përmendur jetën e tyre si të rritur, kur përkrahja e familjeve mund të dështojë.