Bota Çfarë ndodhet në marrëveshjen për Brexit të Theresa May

Çfarë ndodhet në marrëveshjen për Brexit të Theresa May

Dy herë këtë vit parlamenti britanik ka hedhur poshtë marrëveshjen e Brexit të negociuar nga Londra dhe Brukseli dhe miratuar nga 27 qeveritë e tjera të BE.

Miratimi parlamentar britanik është një nga kushtet e nevojshme për të hyrë në fuqi kushtet e saj. Pa të, pozicioni ligjor i paracaktuar është që Mbretëria e Bashkuar do të largohet nga Bashkimi Evropian pa një marrëveshje.

Trazirat në Dhomën e Përfaqësuesve e detyruan qeverinë britanike të kërkonte një vonesë në nisjen e planifikuar. Si përgjigje, BE i ka ofruar Mbretërisë së Bashkuar një zgjedhje prej dy zgjerimeve të shkurtra nga data e daljes origjinale të 29 marsit, të cilat varen nëse marrëveshja është ratifikuar apo jo.

Marrëveshja merret me kushtet e daljes së Mbretërisë së Bashkuar dhe vendos një kornizë për marrëdhëniet e ardhshme.

Cilat janë argumentat kryesore?

Kryeministrja britanike Theresa May këmbëngul që marrëveshja është në interesin kombëtar të Mbretërisë së Bashkuar dhe bazohet në rezultatin e referendumit të qershorit të 2016. Mbështetësit e marrëveshjes thonë se është një kompromis që bën sens, ndërsa BE dhe palët e përfshira thonë se është jetike që të shmanget një dalje kaotike.

Ndihma kontradiktore irlandeze, mekanizmi i hartuar për të garantuar një kufi të hapur me ishullin e Irlandës, ishte një nga arsyet kryesore që deputetët e refuzuan marrëveshjen. Shumë nga ata që duan largimin argumentojnë gjithashtu se marrëveshja e lë Mbretërinë e Bashkuar shumë të lidhur me BE dhe disa thonë se do të preferonin të mos kishin asnjë marrëveshje.

Ndërsa shumë nga ata që duan të qëndrojnë, thonë se marrëveshja është shumë më keq se sa kushtet aktuale të anëtarësisë dhe nuk është në gjendje të menaxhojë marrëdhëniet në të ardhmen. Disa duan që t’i ofrojnë publikut mundësinë për të kthyer rezultatin e referendumit të 2016. Opozita kryesore laburiste thotë se marrëveshja nuk e kalon provën e gjashtë të Brexit, e cila përfshin një bashkim doganor me BE.

Çfarë përmban marrëveshja për Brexit?

Marrëveshja e gjatë e tërheqjes (në kushtet e daljes së Mbretërisë së Bashkuar) dhe Deklarata Politike më e shkurtër (mbi marrëdhëniet e ardhshme) ishin rezultat i gati dy vjet negociatave midis Londrës dhe Brukselit. Marrëveshja u miratua nga qeveria britanike dhe 27 vendet e tjera të BE në nëntor.

Një periudhë tranzicioni

Marrëveshja e Tërheqjes me Ligj do të krijonte një “periudhë tranzicioni ose zbatimi” për t’i ekzekutuar pas Brexit deri në fund të 2020, gjatë së cilës shumë marrëveshje ekzistuese do të mbeteshin në vend.

Megjithëse nuk është më një anëtare e BE-së, Britania e Madhe ende do të duhet të pajtohet me rregullat e BE gjatë kësaj periudhe.Tranzicioni mund të zgjatet “deri në një ose dy vjet”, me një vendim të marrë me pëlqimin e ndërsjellë para 1 korrikut 2020.

Paratë dhe të drejtat

Marrëveshja zgjidh çështjen e “divorcit” për të shkëputur anëtarësimin 46 vjeçar të Mbretërisë së Bashkuar në BE, duke konfirmuar në masë të madhe kushtet e pranuara më parë për dy fusha prioritare: paratë dhe të drejtat e qytetarëve.

Ajo krijon një mekanizëm për llogaritjen e shlyerjes financiare, paratë që Mbretëria e Bashkuar i detyrohet BE për të shlyer detyrimet e saj. Asnjë shifër nuk është përmendur, por vlerësimet janë vënë mbi 40 miliardë euro. Ai përfshin kontributet që duhet të paguhen gjatë periudhës së planifikuar të tranzicionit për të vazhduar deri në fund të vitit 2020. Nëse periudha zgjatet, do të paguhen më shumë pagesa.

Për të drejtat e qytetarëve, sipas marrëveshjes, shtetasit e BE-së në Britani të Madhe dhe britanikët në BE – plus anëtarët e familjes do të mbanin rezidencën dhe të drejtat e sigurimeve shoqërore pas Brexit. Liria për të lëvizur dhe për të jetuar brenda BE dhe Mbretërisë së Bashkuar do të vazhdojë gjatë periudhës së tranzicionit. Njerëzit do të lejohen të qëndrojnë kur të përfundojë dhe të aplikojnë për qëndrim të përhershëm pas pesë vjetësh.

Megjithatë, e drejta për qytetarët britanikë të vendosur në një vend të BE-së për të lëvizur lirshëm pas Brexit brenda bllokut, siç mund të jenë aktualisht, mbetet në ajër dhe i nënshtrohet një marrëveshjeje të mundshme të ardhshme. Kjo ka të bëjë me ata që duan të mbajnë sa më shumë përfitime ekzistuese të BE-së në Mbretërinë e Bashkuar të jetë e mundur.