Kulturë Çmimi “Nobel” në letërsi dy herë për vitin 2019, nominohet Kadare

Çmimi “Nobel” në letërsi dy herë për vitin 2019, nominohet Kadare

Këtë vit do të jepen dy çmime “Nobel” në letërsi, për të kompensuar çmimin e vitit 2018. Nobeli vitin e kaluar nuk u dha, për herë parë që nga viti 1949, për shkak se Akademia Suedeze, institucioni më i rëndësishëm që zgjedh fituesin u përfshi në një skandal të pahijshëm seksual.

Këtë të martë, pas një takimi që është zhvilluar, Fondacioni Nobel, i cili realizon vullnetin e Alfred Nobelit, ka njoftuar se Akademia Suedeze synon që të rivendos besimin. Ndërsa, kandidatët për vitin 2018 dhe vitin 2019 do të shpallen gjatë vjeshtës, duke kompensuar kështu edhe çmimin e vitit të kaluar.

Fituesi i çmimit Nobel në Letërsi për vitin 2017 ishte shkrimtarin anglez Kazuo Ishiguro.

Ndërsa, Akademia e Shkencave të Shqipërisë ka propozuar kandidaturën e shkrimtarit dhe akademikut Ismail Kadare, Akademisë Mbretërore të Suedisë, që ta nominojë për çmimin “Nobel” në letërsi.

Akademia e Shkencave ka rikonfirmuar këtë propozim, duke shtuar argumentin arsyetues se: “Kurrë nuk është vonë që, sipas së drejtës cesariane, merita e shpërblyer të shkojë tek i merituari”.