Bota Drejt shenjtërimit Papa Gjon Pali I: Qëndroi vetëm 33 ditë Papë, vdekja...

Drejt shenjtërimit Papa Gjon Pali I: Qëndroi vetëm 33 ditë Papë, vdekja e mistershme ngjalli konspiracione

Papa Françesku do të shërbejë të dielën në lumturimin e Gjon Palit I, i cili ishte kreu i Kishës Katolike për vetëm 33 ditë para se të vdiste në rrethana të çuditshme.

Pritet që mesha në Sheshin e Shën Pjetrit të ndiqet nga mijëra njerëz.

Lumturimi është hapi i fundit përpara se një person të shpallet shenjtor.

Gjon Pali I u zgjodh Papë më 26 gusht 1978, kur ishte 65 vjeç.

Ai vdiq vetëm 33 ditë më vonë, më 28 shtator, duke u bërë kreu me shërbimin më të shkurtër në historinë e fundit të Kishës Katolike.

Shkaku i vdekjes së tij është dhënë si një atak në zemër.

Vdekja e Papa Gjon Palit I ka shkaktuar shumë spekulime.

Disa besojnë se ishte vetëvrasje, pasi ai dukej se nuk dëshironte të merrte detyrën.

U spekulua gjithashtu se Gjon Pali I u vra nga kundërshtarët e tij, pra kundërshtarë të reformave të Kishës Katolike, të cilat ai supozohej se mbrojti, veçanërisht ato që kanë të bëjnë me Bankën e Vatikanit.

Këto teori konspirative u hodhën poshtë nga shumë njerëz, dhe biografi Christophe Henning tha se shkaku i këtyre thashethemeve mund të ishte thjesht natyra e papritur e vdekjes së Papës, e kombinuar me faktin se në atë kohë Vatikani nuk kishte komunikim adekuat me publikun.

Por një autopsi për të përcaktuar shkakun e vdekjes nuk është kryer dhe Vatikani ka lëshuar informacione jokonsistente për atë që ka ndodhur.

Në tetor 2021, Vatikani njoftoi se e njohu mrekullinë që i atribuohej Gjon Palit I, e cila e lejoi atë të lumturohej.

Mrekullia ishte shërimi i supozuar i papritur i një vajze 11-vjeçare të sëmurë rëndë në Buenos Aires në vitin 2011, pasi një prift lokal iu lut Papës së ndjerë.

Sipas rregullave të Kishës Katolike, në shumicën e rasteve, duhet të njihet një mrekulli e dytë përpara se dikush të shpallet shenjt.

Thuhet se Gjon Pali I qëndroi kundërshtimit të Kishës ndaj abortit dhe kontracepsionit, por ai gjithashtu u përpoq të reformonte mënyrën e qeverisjes së Kishës Katolike.

Ndër papët më të fundit, Gjoni XXIII (1958-63), Pali VI (1963-78) dhe Gjon Pali II (1978-2005) u shpallën shenjtorë.

Paraardhësi i Papa Françeskut, Benedikti XVI, dha dorëheqjen në vitin 2013 dhe ende jeton në Vatikan.