Bota Ishulli që ndërron shtet çdo gjashtë muaj

Ishulli që ndërron shtet çdo gjashtë muaj

Javën e ardhshme, Franca do t’i dorëzojë Spanjës mbi 3.000 metra katrore të territorit të saj.

Por, brenda gjashtë muajve Spanja do ta dorëzojë vullnetarisht këtë territor sërish në Francë.

Siç raporton BBC, kjo gjë ka ndodhur për më shumë se 350 vjet.

Resorti i plazhit francez të Hendaye është qyteti i fundit përpara kufirit me Spanjën.

Vetëm pas një vije të gjatë detare është qyteti historik spanjoll i Hondarribias dhe fqinji i saj, Irun. Kufiri natyror është lumi Bidassoa, i cili rrjedh në një grykëderdhje që ndan të dy vendet.

Ndërsa shkoni në rrjedhën e sipërme nga gryka e lumit, pamja ndryshon. Ndërtesat shumëngjyrëshe baske i japin rrugë depove industriale në anën franceze.

Për tre muaj, spanjollët dhe francezët negociuan përfundimin e luftës së tyre të gjatë në ishull, pasi u konsiderua territor neutral. Urat prej druri u shtrinë nga të dy anët. Ushtritë ishin gati derisa negociatat filluan.

U nënshkrua një marrëveshje paqeje, Traktati i Pyrenees. Territori u ndërrua dhe u caktuan kufijtë.

Marrëveshja u vulos me një martesë mbretërore, pasi mbreti francez Louis XIV u martua me vajzën e mbretit spanjoll Philippe IV.

Një detaj tjetër ishte se vetë ishulli duhej të ndahej mes dy vendeve, me kontroll që rrotullohej nga njëri në tjetrin.

Për gjashtë muaj të vitit, nga 1 deri më 31 korrik, është nën sundimin spanjoll dhe për gjashtë muajt e ardhshëm është francez.

Megjithatë, këtë vit, nuk do të ketë ceremoni.

Pra, brenda pak ditësh, ishulli më i padiskutueshëm i kufirit në botë do të ndryshojë pronësinë përsëri.

Dhe në gusht, Spanja do ta dorëzojë atë përsëri, nëse nuk vendos papritmas të heqë dorë nga ai traktat 350-vjeçar.