Extra Këto janë tiparet që mund t’i trashëgoni vetëm nga babai

Këto janë tiparet që mund t’i trashëgoni vetëm nga babai

Në lëndën e biologjisë, është mësuar se ne trashëgojmë 50% të ADN-së tonë nga nëna dhe 50% nga babai. Në fakt, fëmijët kanë 60% më shumë gjasa të trashëgojnë tipare nga baballarët e tyre.

Gjatësia

A jeni njohur me frazën, “ai është i gjatë si babai i tij”? Me sa duket, kjo deklaratë mbështetet nga shkenca. Gjatësia e një personi përcaktohet nga të paktën 700 variacione gjenetike të trashëguara nga të dy prindërit. Megjithatë, gjeni i lartësisë së secilit prind duket se funksionon në një mënyrë paksa të ndryshme. Për shembull, gjenet e babait janë të rëndësishëm në stimulimin e rritjes dhe rrjedhimisht lartësisë.

Dhëmbët e shtrembër

Në rastet kur babai ka shëndet të dobët dentar, fëmija ka më shumë gjasa që të vizitojë zyrën e dentistit më shpesh sesa bashkëmoshatarët e tij, edhe nëse nëna e tij ka një grup të madh dhëmbësh. Gjithçka nga kavitetet deri te prishja e dhëmbëve dhe të gjitha problemet dentare në mes, mund të vijnë direkt nga babai.

Gjinia

Baballarët janë 100% përgjegjës për gjininë e të porsalindurve të tyre. Kromozomet X dhe Y, të njohura zakonisht si kromozome seksuale, përcaktojnë gjininë e fëmijës. Vajzat trashëgojnë një kromozom X nga babai i tyre, duke rezultuar në një gjenotip XX, dhe meshkujt trashëgojnë një kromozom Y nga babai i tyre, duke rezultuar në një gjenotip XY. Për shkak se nënat kalojnë vetëm kromozomet X, baballarët janë në kontroll të plotë të gjinisë, shkruan Bright Side.

Gropëzat

Në shumë kultura, gropëzat shihen si një shenjë bukurie dhe atraktiviteti. Megjithatë, shkencëtarët i përshkruajnë gropëzat si një defekt që u shkaktua për shkak të shkurtimit të muskujve të fytyrës. Supozohet se gropëzat janë të trashëguara pasi ato janë një tipar gjenetik mbizotërues dhe më shpesh trashëgohen nga babai.