Shëndet Koronavirusi/ Mjeku italian: Tre simptomat kryesore që duhet të na shqetësojnë

Koronavirusi/ Mjeku italian: Tre simptomat kryesore që duhet të na shqetësojnë

Në këto ditë alarmi të madh për përhapjen gjithnjë e më masive të koronavirusit, shumë njerëz e gjejnë veten në shtëpi me ethe, pa ditur se çfarë të bëjnë.

Ovidio Brignoli, nënkryetar i Fimmg, Federata Italiane e Mjekëve Familjarë, ka treguar se si duhet të sillemi.

Po sikur të kem temperaturë kur jam në shtëpi?

Ata që kanë temperaturë mbi 37.5 në këto ditë, duhet të kontaktojnë mjekun e tyre të përgjithshëm me telefon, pa shkuar në zyrë. Mjeku do të bëjë një seri pyetjesh, siç janë ato të dhomës së urgjencës për të vlerësuar shenjat dhe simptomat.  Është e rëndësishme të kontaktoni mjekun tuaj, sepse është ai që njeh pacientin, historinë personale, faktorët e rrezikut të tillë si hipertensioni ose diabeti në një farë mënyre që lidhen me një përkeqësim të situatës së koronavirusit.

Cilat janë simptomat që duhet të të alarmojnë?

Tre simptomat kryesore që duhet të të shqetësojnë janë temperaturë, kollë e thatë dhe vështirësi në frymëmarrje. Temperatura mund të rritet shumë dhe zakonisht. Rritja e temperaturës është simptoma më e shpeshtë. Kollë është përshkruar si e thatë, irrituese dhe e vazhdueshme, jo me gëlbazë (e pranishme në 67.7% të rasteve). Gulçim, vështirësi në frymëmarrje dhe të folur është e pranishme në 18.6% të rasteve. Simptoma të tjera më pak të zakonshme janë lodhja, prodhimi i pështymës, dhimbja e fytit, dhimbja e kokës, dhimbja e muskujve dhe nyjeve, të dridhura, të përzier dhe të vjella, kongjestioni i hundës, diarreja, konjuktiviti.

Çfarë ndodh nëse mjeku vlerëson se simptomat e mia janë në përputhje me Covid 19?

Pacienti duhet të shkojë menjëherë në izolim në shtëpi për të paktën 14 ditë, duke provuar, sa të jetë e mundur, për të shmangur kontaktin me pjesën tjetër të familjes. Është e rëndësishme që pacienti të mos dalë kurrë nga shtëpia.

Cilat janë ilaçet e rekomanduara?

Trajtimi duhet të jetë i dakordësuar me mjekun tuaj, megjithatë, në përgjithësi përdoren antipiretikë, në thelb paracetamol, 1 gram për jo më shumë se 3 herë në ditë, i cili përveç uljes së temperaturës, është gjithashtu një qetësues i dhimbjes. Është shumë e rëndësishme të pini mjaftueshëm ujë për të hidratuar mukozën. Për çrregullimet e zorrëve, mund të përdoren ilaçe klasike kundër diarresë. Nëse situata zhvillohet në mënyrë të favorshme, ethet zakonisht kalojnë në 5-7 ditë. Ndonjëherë ka një kthim të ethshëm pas 1-2 ditësh.

Po sikur situata ime të përkeqësohet?

Nëse parametrat që duhet të monitorohen çdo ditë shkaktojnë shqetësim serioz, duhet të njoftoni mjekun e familjes dhe ai duhet të marrë 112 për shtrimin tuaj në spital.

Si mund ta kuptoj që jam shëruar nëse nuk kam bërë tamponin?

Pas 14 ditësh pa simptoma, ekziston pothuajse një siguri absolute për t’u kuruar nga sëmundja edhe pa e bërë tamponin. Për këta pacientë është e vlefshme shërimi klinik, i cili konsiston saktësisht në zhdukjen e etheve, kollës, sëmundjes së përgjithshme, vështirësisë në frymëmarrje.