Shëndet Letra: A ndikojnë vaksinat e mRNA-së në ADN-në time?

Letra: A ndikojnë vaksinat e mRNA-së në ADN-në time?

Letra: A ndikojnë vaksinat e mRNA -së në ADN-në time?

Një nga arsyet që shumë njerëz hezitojnë të bëjnë vaksinën kundër koronavirusit, është frika se mos vaksinat e mRNA ndikojnë në ndryshimin e ADN-së.

Salon, një media amerikane, pas një letre të ardhur në redaksi në rubrikën “Problemet Pandemike” nga një lexues i shqetësuar, është munduar ti japë një përgjigje sqaruese, të cilën mund ta lexoni më poshtë:

Në kolonën e “Problemeve Pandemike” të kësaj jave, një lexues pyet se si t’ia shpjegojë vaksinat e mRNA -së një anëtari të shqetësuar të familjes së tij.

Nga Nicole Karlis

Kërkesa

Të dashura Probleme Pandemike,

Unë kam një anëtar të familjes që ka shqetësime në lidhje me mRNA, dhe nëse mRNA në vaksinë mund të ndikojë në ndryshimin e ADN-së së tij. Unë nuk e kuptoj mRNA. Ku mund të marr informacion të saktë në lidhje me këtë pyetje? Sinqerisht, personi konfuz nga mRNA

Përgjigja

I dashur personi konfuz nga mRNA,

Unë zakonisht përqendrohem vetëm në përgjigjen e pyetjeve në lidhje me shqetësimet sociale që janë shfaqur gjatë pandemisë, si një përçarje burrë-grua për shkak se një prej partnerëve refuzon të vaksinohet. Por pasi lexova pyetjen tuaj, u bë edhe më e qartë për mua se gazetarë si unë, dhe ekspertët e shëndetit publik, mund të bënin më shumë kur bëhet fjalë për të shpjeguar vaksinat e mRNA -së dhe pse ato janë të sigurta.

Pra, shumë njerëz duan që kjo pandemi të mbarojë dhe nuk do ta mendojnë dy herë për t’u vaksinuar. Por ka gjithashtu po aq shumë njerëz që në fakt hezitojnë të vaksinohen. Siç e keni lexuar tashmë, vendet e vaksinimit masiv kanë filluar të mbyllen në të gjithë vendin sepse nuk ka kërkesa për vaksina.

Kjo është një problematikë shumë e madhe sepse vetëm 30 për qind e popullsisë së rritur është vaksinuar plotësisht që nga 4 maj 2021. (Të paktën 44 për qind e popullsisë amerikane ka marrë dozën e parë të njërës prej vaksinave me dy doza.)

Këto shifra dhe fakti që normat e vaksinimit po ngadalësohen ndërsa më pak se gjysma e popullsisë amerikane është vaksinuar, kanë bërë që ekspertët e shëndetit publik të dyshojnë nëse SH.B.A.-ja do të arrijë ndonjëherë imunitetin e tufës. Por le të kthehemi tek vaksinat.

Dy nga vaksinat e disponueshme, Pfizer dhe Moderna, përdorin teknologjinë e vaksinave mRNA. Ndërsa vaksinat Johnson & Johnson dhe AstraZeneca janë vaksina vektoriale virale, të cilat janë të ndryshme. Kjo e gjitha për të thënë që nëse dikush heziton të marrë një nga vaksinat e mRNA -së COVID-19, ta dini se ato janë shumë të sigurta dhe se nuk shkaktojnë mutacione ose ndikojnë në ADN-në e dikujt.

Pra si funksionojnë?

Së pari, le të fillojmë me bazat: mRNA është shkurtesë për dërguesin RNA ; RNA është shkurtimi i acidit ribonukleik (RNA ). Të gjitha format e njohura të jetës përmbajnë RNA dhe ADN. Janë udhëzimet gjenetike, si të thuash, që përcaktojnë se si funksionojnë dhe si zhvillohen format e jetës. Ekzistojnë ndryshime fizike midis RNA-së dhe ADN-së, por ato janë përtej qëllimit të këtij shpjegimi të shkurtër.

Është e panevojshme të thuhet, ADN-ja është ‘udhëzimi’ përmes të cilit gjenet tona transferohen midis nesh dhe pasardhësve tanë. Dhe RNA është përgjegjëse për rregullimin e prodhimit të proteinave në një trup dhe të ashtuquajturat ‘udhëzime’ të saj janë për strukturën qelizore.

Ju pyetët se ku mund të merrni një informacion të saktë dhe të besueshëm? Së pari do t’ju thoja ta merrnit në konsideratë këtë informacion të botuar nga CDC, ku thuhet se vaksinat e RNA -së “i mësojnë qelizat tona se si të bëjnë një proteinë – apo edhe vetëm një pjesë të një proteine ​​- që shkakton një përgjigje imune brenda trupave tanë”.

Dërguesi RNA (mRNA) është një molekulë RNA që ofron udhëzime për prodhimin e proteinave. Për shkak të strukturës së saj, ekzistenca e saj është jetëshkurtër, që do të thotë që pasi RNA të injektohet në trupin tuaj, ajo do të zhduket menjëherë pasi të hyjë në një qelizë dhe të udhëzojë qelizën të prodhojë një kopje të një proteine ​​të quajtur Spike.

Spike është proteina që, në përputhje me emrin e saj, shfaqet në formën e thumbave në pjesën e jashtme të koronavirusit sferik. Me fjalë të tjera, vaksinat e RNA -së nuk injektojnë trupat tanë me një pjesë të koronavirusit; në vend të kësaj, ata japin udhëzime se si të prodhohet Spike. Këto udhëzime dërgohen përmes mRNA-së.

Lidhur me çështjen e ADN-së: procesi i përshkruar më sipër nuk ndodh përmes manipulimit të ADN-së tonë, por përkundrazi përmes një procesi të “mashtrimit” të sistemit tonë imunitar – specifikisht, duke e futur atë në një pjesë sintetike të padëmshme të proteinës Spike që është ndërtuar dhe zbërthyer në qelizat tona, përmes udhëzimeve në mRNA.

Është e vërtetë që vaksinat mRNA -së janë një teknologji relativisht e re, por siç është raportuar, ato kanë të ngjarë të jenë vaksinat e së ardhmes. Kjo pjesërisht sepse vaksinat e mRNA -së prodhohen më lehtë, brenda një periudhe më të shkurtër kohore dhe janë më të lehta për tu modifikuar në të ardhmen nëse do të jetë e nevojshme.

Ky është një lloj i ri i një vaksine, dhe nëse nuk keni studiuar biologji, biologji qelizore ose biokimi, të kuptuarit e mekanizmave të tij mund të jenë shumë të vështira. Në fakt, vaksinat e mRNA -së janë cilësuar të jenë më të sigurta se vaksinat tradicionale, të paktën në Botën Perëndimore.

Të dyja vaksinat, si ajo Johnson & Johnson dhe AstraZeneca – të cilat nuk janë vaksina mRNA – janë përballuar me problematika të shumta si ajo e mpiksjes së gjakut në disa vende, etj. Nga ana tjetër, dy vaksinat e mRNA -së, nuk kanë pasur probleme me “sinjalet e sigurisë” (siç quhen), edhe pas qindra miliona dozave të bëra.