Kulturë Lotët (e vërtetë) të Matt Damon dhe NASA: 7 sekretet e filmit...

Lotët (e vërtetë) të Matt Damon dhe NASA: 7 sekretet e filmit “The Martian”

Një koleksion i anekdotave pak të njohura në filmin e Ridley Scott bazuar në romanin “Njeriu nga Marsi”.

Lindur nga një ebook

Një astronaut, Mark Watney (i luajtur nga Matt Damon), është lënë në Mars sepse gabimisht besohej se kishte vdekur: është fillimi i “Survivor-The Martian”, një film i vitit 2015 i drejtuar dhe prodhuar nga Ridley Scott, i cili tregon luftën e Watney për mbijetesë dhe sprovat e panumërta për të shpëtuar veten dhe për t’u kthyer në Tokë. Filmi u prit shumë pozitivisht nga kritikët mori Globin e Artë për Filmin më të Mirë dhe shtatë nominime Oscar në 2016. Skenari bazohet në romanin e Andy Weir të vitit 2011 “Njeriu nga Marsi”: libri u ngarkua fillimisht në internet nga autori, në faqen e tij. Vetëm më vonë u botua (së pari si ebook, pastaj në shtyp). Por ky nuk është kurioziteti i vetëm për “The Martian”.

Bashkëpunimi me NASA

NASA bashkëpunoi për skenarin: 50 faqe u shkruan posaçërisht nga agjencia hapësinore e qeverisë amerikane (për ta treguar atë në një film, në fakt, duhet të kërkoni një leje dhe duhet të provoni se tema i përmbahet realitetit).

Rënia e Donald Glover

Në një skenë Rich Purnell rrëshqet dhe bie: aktori që i huazoi fytyrën personazhit, Donald Glover, zbuloi në një intervistë se gjatë xhirimeve ai vërtet rrëshqiti, por u ngrit dhe vazhdoi të vepronte sikur asgjë të mos kishte ndodhur.

Shkretëtira Wadi Rum

Filmi është xhiruar në Hungari (Korda Studios në Budapest, një nga studiot më të mëdha në botë) dhe Jordani. Shkretëtira e Wadi Rum, e karakterizuar nga një ngjyrosje e veçantë e rërës, është zgjedhur nga shumë regjisorë në të kaluarën: në atë vend u filmuan “Lawrence D’Arabia” (1962) me regji të David Lean, “Red Planet” (2000) nga Anthony Hoffman dhe “Transformers: Revenge of the Fallen” (2009) nga Michael Bay.

Fusha me patate

Patatet në fushën e vendosur në shesh xhirimi ishin të vërteta: Matt Damon tha se mësoi shumë për kultivimin e tyre falë filmit.

Përkrenarja (e rëndë)

Për kostumet, stilistja e kostumeve Janty Yates dhe eksperti i hapësirës, Michael Mooney, morën frymëzim nga kostumet që visheshin vërtet nga astronautët. Të dy u përpoqën të bënin rrobat e skenës më të lehta për të lehtësuar aktorët dhe patën sukses, por për përkrenaren nuk mund të bënin mrekulli: në fund peshonte 4 kg të mira.

Klithja e Matt Damon

Në skenën kur Mark fillon të qajë kur dëgjon zërin e komandantit Lewis (luajtur nga Jessica Chastain), emocioni i Matt Damon është i vërtetë./American Eye