Bota Martin Shkreli përjashtohet përgjithmonë nga industria e barnave, urdhërohet të paguajë 65...

Martin Shkreli përjashtohet përgjithmonë nga industria e barnave, urdhërohet të paguajë 65 milionë dollarë

Martin Shkreli, i cili u kritikua për rritjen e çmimit të një medikamenti për AIDS, u përjashtua përgjithmonë nga industria farmaceutike të premten, pasi një gjykatë federale zbuloi se ish-ekzekutivi i burgosur u përfshi në sjellje të paligjshme dhe monopoliste.

The Wall Street Journal shkruan se z. Shkreli u urdhërua gjithashtu të paguante afro 65 milionë dollarë fitime që ai dhe ish-kompania e tij bënë nga rritja e paligjshme e çmimeve të medikamentit Daraprim. Kjo shifër është mbi 40 milionë dollarët që Vyera Pharmaceuticals LLC, të cilën z. Shkreli e drejtonte si shef ekzekutiv kur quhej Turing Pharmaceuticals AG, u urdhërua të paguante në dhjetor në një marrëveshje me Komisionin Federal të Tregtisë.

Një juri e dënoi z. Shkreli në vitin 2017 për akuzat federale të mashtrimit të letrave me vlerë që përfshinin dy fonde mbrojtëse që ai menaxhonte dhe një kompani që ai themeloi. Ai mbetet në paraburgim federal dhe është planifikuar të lirohet në vitin 2023.

Sipas dokumenteve të gjykatës, Vyera Pharmaceuticals bleu të drejta ekskluzive për ilaçin antiparazitar Daraprim për 55 milionë dollarë në vitin 2015 dhe e rriti çmimin e tij në 750 dollarë për tabletë nga 17,50 dollarë për tabletë. Kompania gjithashtu bllokoi konkurrentët nga krijimi i versioneve gjenerike. Praktikat e kompanisë nxitën zemërimin e gjerë të publikut në atë kohë që nga politikanët dhe drejtuesit e televizioneve.