Extra Mrekullitë e qumështit të nënës: Pse është kaq i rëndësishëm

Mrekullitë e qumështit të nënës: Pse është kaq i rëndësishëm

Ushqimi i parë që ne shijojmë kur arrijmë në këtë botë është qumështi i nënës sonë, një ushqim i mrekullueshëm që na mbron nga shumë sëmundje, madje edhe më vonë në moshë madhore. Qumështi i gjirit është i mrekullueshëm për foshnjat dhe është ushqimi më i mirë që mund të sigurojë të gjitha ushqimet që u nevojiten vetëm për gjashtë muajt e parë. Qumështi i gjirit është vaksina e parë e fëmijës. Kirurgu i obstetrikës dhe gjinekologjisë, Parvana Sejidova ilustron përfitimet e qumështit të gjirit dhe ushqyerjes me gji.

Përfitimet e qumështit të gjirit

Qumështi i gjirit përmban antitrupa që ndihmojnë fëmijën tuaj të luftojë viruset dhe bakteret. Ushqyerja me gji redukton rrezikun e fëmijës suaj për të pasur astmë ose alergji. Përveç kësaj, infeksionet e frymëmarrjes së sipërme dhe të zorrëve janë më të zakonshme tek foshnjat e ushqyer me ushqime të gatshme sesa ato që ushqehen me qumështin e nënës. Arsyeja është se disa substanca në qumështin e gjirit mbrojnë fëmijën nga infeksionet mikrobike. Qumështi i gjirit është burimi më i mirë i të ushqyerit. Shumë komponente në qumështin e gjirit ndihmojnë në mbrojtjen e fëmijës kundër infeksioneve dhe sëmundjeve. Proteinat në qumështin e gjirit treten më lehtë se qumështi i lopës. Kalciumi dhe hekuri në qumështin e nënës gjithashtu absorbohen më lehtë.
Në ditët e para pas lindjes, gjinjtë prodhojnë një lëng të verdhë të quajtur colostrum. Ajo është e ngarkuar me proteina të lartë, sheqer të ulët dhe komponime të dobishme. Colostrum është qumështi i parë ideal dhe ndihmon në zhvillimin e sistemit të papjekur të tretjes së porsalindur. Qumështi i gjirit ka antitrupa që ndihmojnë fëmijën tuaj të luftojë viruset dhe bakteret. Kjo është veçanërisht e vërtetë për kolostrum. Kolostrum siguron një sasi të lartë të imunoglobulinës A (IgA), si dhe disa antitrupa të tjerë. Kur nëna është e ekspozuar ndaj viruseve ose baktereve, ajo fillon të prodhojë antitrupa. Këto antitrupa pastaj sekretohen në qumështin e nënës dhe kalojnë tek foshnja gjatë ushqyerjes. IgA formon një shtresë mbrojtëse në hundën e foshnjës, në fyt dhe në sistemin e tretjes për të parandaluar sëmundjet.

Çfarë ka në qumështin e gjirit?

Proteina: Qumështi i gjirit përmban dy lloje të proteinave: hirrë dhe kazeinë. Përafërsisht 60 përqind është hirrë dhe 40 përqind është kazeinë. Ky balancë i proteinave lejon për tretje të shpejtë dhe të lehtë. Nëse qumështi artificial, ose siç quhet ndryshe formula, ka një përqindje më të madhe të kazeinës, tretja e foshnjës do të jetë më e vështirë. Gati 60-80 për qind e të gjitha proteinave në qumështin e gjirit është proteina e hirrës. Këto proteina kanë mbrojtje të shkëlqyer kundër infeksionit.

Yndyrnat: Qumështi i gjirit gjithashtu përmban yndyrna esenciale për shëndetin e fëmijës tuaj. Ato janë esenciale për zhvillimin e trurit, thithjen e vitaminave të tretshme në yndyrë dhe një burim primar i kalorive.

Acidet yndyrore të gjata janë të nevojshme për zhvillimin e trurit, retinës dhe sistemit nervor. Ata janë akumuluar në tru gjatë tremujorit të fundit të shtatzënisë dhe gjenden gjithashtu në qumështin e gjirit.

Vitaminat: Sasia e vitaminave në qumështin e nënës lidhet drejtpërdrejt me marrjen e vitaminës së nënës. Prandaj, ushqimi adekuat duke përfshirë vitaminat është i rëndësishëm. Vitamina të tretshme në yndyrë, përfshirë vitaminat A, D, E dhe K, janë jetësore për shëndetin e foshnjës. Përveç kësaj, vitamina të tretshme në ujë të tilla si vitamina C, riboflavin, niacin dhe acid pantothenic janë gjithashtu të nevojshme.

Karbohidratet: Laktoza është karbohidrati primar i gjetur në qumështin e gjirit. Ajo përbën 40 për qind të kalorive të përgjithshme të ofruara nga qumështi i gjirit. Laktoza ndihmon në uljen e shumë baktereve jo të shëndetshme në stomak. Kjo gjithashtu rrit absorbimin e kalciumit, fosforit dhe magnezit. Ndihmon në luftën kundër sëmundjeve dhe mbështet rritjen e baktereve të shëndetshme në stomak.