Extra Pse TikTok po ndalohet kudo nga pajisjet telefonike qeveritare?

Pse TikTok po ndalohet kudo nga pajisjet telefonike qeveritare?

Qeveritë federale të SHBA dhe Kanadasë, së bashku me Parlamentin Europian, kanë ndaluar TikTok në pajisjet celulare të përdorura nga qeveria.

SHBA ka pasur një marrëdhënie të vështirë me TikTok dhe kompaninë e saj mëmë ByteDance, e cila e ka selinë në Pekin.

Në vitin 2020, ish-presidenti Donald Trump propozoi që ByteDance t’i shiste aksione të kompanisë së saj Microsoft-it.

Nëse një kompani amerikane do të kontrollonte TikTok, supozohej se aplikacioni do të ishte më pak shqetësim sigurie për SHBA-në dhe vendet e tjera.

Nga fundi i vitit të kaluar, Kongresi i SHBA miratoi një mocion për të ndaluar TikTok në të gjitha pajisjet e qeverisë federale.

Të hënën, Shtëpia e Bardhë urdhëroi të gjithë punonjësit federalë, që të hiqnin aplikacionin në 30 ditët e ardhshme.

Një ditë më vonë, Parlamenti Europian urdhëroi anëtarët e tre institucioneve të tij, të fshinin aplikacionin nga pajisjet qeveritare, si dhe u kërkoi anëtarëve ta fshinin atë edhe nga pajisjet personale.

Menjëherë pas këtij vendimi, shefi i informacionit i Kanadasë urdhëroi që pajisjet e lëshuara nga qeveria të jenë pa TikTok, një përfundim i mbështetur nga kryeministri Justin Trudeau.

Më shumë se gjysma e shteteve amerikane kanë ndaluar plotësisht TikTok nga pajisjet qeveritare të lëshuara nga shteti.

Në disa shtete, guvernatorët janë të etur të propozojnë një ndalim mbarëkombëtar të aplikacionit.

Disa universitete publike, të financuara nga shteti, kanë ndaluar gjithashtu përdorimin e aplikacionit në rrjetet universitare.

Pse po ndërmerren këto ndalime?

Çdo organizatë qeveritare që ka ndaluar TikTok nga pajisjet, ka përmendur si arsye shqetësimet mbi sigurinë.

TikTok mund të mbledhë shumë informacione personale nga përdoruesit e tij. Në politikën e privatësisë së aplikacionit, thuhet se, kur krijoni një llogari, ngarkoni përmbajtje ose ndërveproni me platformën në çfarëdo mënyre, TikTok mund dhe do të mbledhë sa vijon:

Çdo informacion llogarie dhe profili (emri, mosha, emri i përdoruesit, numri i telefonit, imazhi i profilit, emaili, fjalëkalimi)

Çdo përmbajtje e krijuar nga përdoruesit e ngarkuar në aplikacion (incizim audio, foto, komente, video)

Mesazhe direkte

Çdo informacion i përdorur për të blerë diçka përmes aplikacionit (numrat e kartës, emrat dhe informacionet nga aplikacionet e pagesave të palëve të treta, faturimi dhe adresa e transportit)

Disa nga metodat e mbledhjes së informacionit të TikTok mund të anashkalohen, duke ndërmarrë hapa si mohimi i aksesit të aplikacionit në kontaktet tuaja.

Por shumica e mbledhjes së informacionit të TikTok është automatike dhe nuk mund të ndalohet nga përdoruesi. Për shembull, duhet të ndahet:

Informacioni i pajisjes suaj (adresa IP, operatori celular, lloji i rrjetit)

Vendndodhja juaj

Cookies

Me ta të dhënat e pajisjes (përshkruan se si, kur dhe ku u krijua përmbajtja e krijuar nga përdoruesit)

Disa qeveri janë të shqetësuara se mund të ketë probleme të mëdha nëse kundërshtarët marrin në dorë të dhënat e përdoruesve.

Mund të jetë veçanërisht shqetësuese nëse zyrtarët qeveritarë japin të dhënat e tyre personale, dhe kjo është arsyeja pse ndalimi i pajisjeve të lëshuara nga qeveria federale po zbatohet.

Mona Fortier, presidente e Bordit të Thesarit të Kanadasë, tha se ndalimi është një masë proaktive për të mbajtur sekretet kombëtare të sigurta.

“Në një pajisje celulare, metodat e mbledhjes së të dhënave të TikTok ofrojnë qasje të konsiderueshme në përmbajtjen e telefonit,” tha ajo.

“Ndërsa rreziqet e përdorimit të këtij aplikacioni janë të qarta, ne nuk kemi asnjë provë në këtë pikë që informacioni i qeverisë është komprometuar.”

Komisioni Europian tha se po e ndalon aplikacionin për të siguruar, që asnjë e dhënë nga anëtarët nuk mund të përdoret kundër tyre, në një sulm të mundshëm të sigurisë kibernetike.

Chris DeRusha, shefi federal i sigurisë së informacionit, tha se ndalimi është një hap në angazhimin e qeverisë për të “siguruar infrastrukturën tonë dixhitale dhe mbrojtjen e sigurisë dhe privatësisë së popullit amerikan”.

Çfarë thotë TikTok për këtë veprim?

Pas çdo ndalimi të qeverisë, TikTok ka pretenduar se ndalimet janë të pabaza, të padrejta dhe zbatohen pa prova që aplikacioni paraqet shqetësim sigurie.

Pas ndalimit të qeverisë kanadeze, një zëdhënës i TikTok tha se ndalimi i aplikacionit bllokon zyrtarët kanadezë që të kontaktojnë njerëzit në një platformë publike.

Zëdhënësi tha se askush nga qeveria kanadeze nuk u takua me kompaninë, për të diskutuar një kompromis dhe se kompania është e zhgënjyer me vendimin e qeverisë kanadeze.

TikTok pati një reagim të ngjashëm mosmiratues ndaj BE. Kompania tha se mohimi i aksesit të përdoruesve tek zyrtarët qeveritarë është një “hap vetëshkatërrues”.

Pasi SHBA njoftoi ndalimin e TikTok, zëdhënësja e TikTok, Brooke Oberwetter tha se vendimi i SHBA për të ndaluar aplikacionin, pa u konsultuar me kompaninë, i shtyu aleatët e saj të ndërmarrin të njëjtat hapa. Ajo tha se kompania është e zhgënjyer me vendimin e Shteteve të Bashkuara.